Komponenttipula vaikeuttaa – silti ladattavien autojen osuus kolmannekseen

Suomessa ostetaan uusia ladattavia hybridi- ja täyssähköautoja vauhdilla, mutta rekisteröinneissä se näkyy vasta ensi vuonna, arvioi Autioalan tiedotuskeskus. Syynä on komponenttipula ja korona-pandemia, jotka jarruttavat vuoden lopun lopullista rekisteröintiä.

Komponenttipulan ja raaka-ainemarkkinoiden heilahtelujen arvioidaan vaikuttavan autotuotantoon osittain vielä ensi vuoden puolellakin vaikka asiakastilaukset ovatkin olleet syksyn ja alkutalven aikana vakaassa kasvussa.

Marraskuussa rekisteröitiin Suomessa 6 676 uutta henkilöautoa. Määrä on 9,5 prosenttia viime vuoden ja 23,1 prosenttia viiden vuoden keskimääräistä marraskuun lukemaa pienempi. Uusia henkilöautoja on marraskuun loppuun mennessä rekisteröity 91 953, joka on 4,2 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Ladattavien myynti sujui vauhdilla. Yhteensä 14,3 prosenttia marraskuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli täyssähköautoja ja 23,0 prosenttia ladattavia hybridejä. Tammi-marraskuussa ensirekisteröidyistä autoista 9,3 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja 20,5 prosenttia ladattavia hybridejä.

Ladattavien autojen kysynnän kasvu on ollut nopeaa, sillä viime vuonna vastaavat osuudet olivat 4,4 prosenttia ja 13,7 prosenttia. Autoala ennustaa, että täyssähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvaa ensi vuonna 16,5 prosenttiin.

Kuvituskuva: Sähköautojen latausverkostoa rakennetaan vauhdilla, Kuva HOK/Elanto/LauraVesa