Valokuituverkosta entistä tärkeämpi

Valokuituyhteys tulee olemaan yhtä tärkeä osa kodin infrastruktuuria kuin vesi- tai sähköliittymä. Silti valokuituverkkojen peitto on Suomessa kansainvälisesti katsottuna hyvin vähäinen, arvioi kuituverkkoja toimittavan Adola Oy:n täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna.

Täyskuidun Linnan mukaan Suomessa vasta 40 prosenttia kodeista käyttää valokuituyhteyttä, kun Ruotsissa luku on jo peräti 93 prosenttia. Länsinaapuri on silti vielä saatava kiinni.

Toimitusjohtaja Tommi Linna, Adola Oy.

Valokuitu on Linnan mukaan tulevaisuuden kodeissa yhtä yleinen kuin sähkö ja juokseva vesi. Lisäksi mukaan monet vanhentuneet teknologiat esimerkiksi vanhat puhelinkaapelit on monin paikoin jo korjattu pois eikä mobiiliyhteyksistä ole Linnan mukaan korvaajaksi.

”Valokuitu on ainoa tiedonsiirtotapa, joka toimii aina luvatulla nopeudella ja sadan prosentin toimintavarmuudella’’, vakuuttaa Linna.

Täyskuitu laajentaa kuituverkkoaan koko ajan. Uusimpana yhtiön valokuituhanke on loppusuoralla Kouvolan Myllykoskella ja sen mukaan lähes kaikki valokuituliittymät on kytketty jo käyttöön.

Yhtiö suunnitteleekin verkon laajentamista ja kartoittaa kiinnostusta lähes koko Kouvolassa.  Aiemmin yhtiö on rakentanut myös  kuituverkkoa Haukiputaalla ja selvittänyt Jyväskylän aluetta.

Ensi vuodeksi yritys on vahvistanut valokuituverkon rakentamispäätökset Joutsenoon, Lappeenrantaan ja Kotkaan.

Täyskuidun takana olevan Adola Oy:n omistajina ovat pääosin valtion omistama teleoperaattori Cinia ja Hollannissa pääpaikkaansa pitävä kansainvälinen infrastruktuurisijoittaja DIF Capital Partners.

Lisää: Aiemmat kuituliittymiä käsitelleet artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock