Suomalaiskoodi parantaa videoiden kuvanlaatua

Oululaisen Visidonin uusilla tekoälypohjaisilla algoritmeilla voidaan parantavat vanhojen videotallenteiden kuvanlaatua. Asiakkaita ovat televisioyhtiöt ja maailman suurimmat kännykkävalmistajat.

Uusimpien menestyksen siivittämänä yritys on jatkokehittänyt matkapuhelimille optimoituja teknologioitaan videonlaadun parannukseen ja erityisesti vanhempien videotuotantojen nykyaikaistamiseen. Monet vanhat televisio-ohjelmat ovat saatavissa vain SD-laatuisena.

Nyt yritys on pilotoinut videoidensa parannustekniikoita eri televisiokanavien kanssa. Pilottiprojekteissa on keskitytty vanhojen TV-sarjojen modernisointiin, soveltaen Visidon kehittämiä Super Resolution- ja DeInterlacing-teknologioita.

”Tekoälypohjainen upscale-teknologiamme on merkittävästi tehokkaampi kuin esimerkiksi television integroidut teknologiat, jotka kasvattavat resoluutiota lähinnä monistamalla alkuperäisiä pikseleitä’’, kehuu Visiodin toimitusjohtaja Markus Turtinen.

Oululaisyritys toimittaa algoritmit suoraan televisiokanaville ja suoratoistopalveluihin ja konversio tehdään käsittelemättömään master-tiedostoon osana heidän videonkäsittelyprosessiaan. Lisäksi tekoälyllä ei pelkästään monisteta pikseleitä, vaan generoi niihin täysin uutta dataa.

Uudenlaisella käsittelystä videokuvasta saadaan Turtisen mukaan mukaan tarkempaa ja siihen saadaan merkittävästi lisää yksityiskohtia. ’’Arkistoidut videot ovat usein myös lomitettuja, joten niihin sovelletaan lisäksi Visidonin Deinterlacing’’, Turtinen lisää.

Visidon on perustettu 2006 ja sen pääkonttori ja tuotekehitysyksikkö sijaitsevat Oulussa Linnanmaalla. Yrityksen algoritmit on optimoitu toiminaan ympäristöissä, jossa matala virran- ja muistinkulutus ovat kriittisiä. Yrityksen algoritmejä käytetään laajalti matkapuhelimeisa ympäri maailmaa. Yritys tarjoaa tekoälypohjaisia kuvan- ja videoiden parannustrekniikoiden lisäksi kännyköihin kasvontunnistustekniikoita.

Videomuunnoksen taustaa

Suuri osa nykyajan televisioista tukee 4K-resoluutiota, ja katsojat odottavat näkevänsä jopa lapsuusaikansa sarjoja ja elokuvia tällä tarkkuudella, vaikka suurin osa niistä on edelleen saatavilla vain SD-laatuisena (Eng. Standard Definition). Tämä aiheuttaa merkittävän haasteen: SD-laatu vastaa parhaimmillaankin vain 720×576 resoluutiota, mikä on vaivaiset 5% 4K:n pikselimäärästä. Tämä tarkoittaa, että TV:n oma upscale-teknologia kasvattaa jokaista pikseliä 20-kertaiseksi, mikä yleensä johtaa sumeaan kuvaan. Jopa Full HD-resoluution muuttaminen 4K-resoluutioon vaatii pikselien nelinkertaistamisen.

Kuvituskuva: Shutterstock