Piilaakso piikkipaikalle – Helsinki 24. sijalle

Maailman innovatiivisimmaksi kaupungiksi on noussut Piilaakson San Jose ohi Tokion ja San Franciscon, kertoo kiinteistökehitysyhtiö JLL:n Innovation Geographies 2022 -selvityksessään. Tukoholma oli sijalla 20. ja Helsinki sijalle 24.

Vuonna 2019 aiemmin tehdyssä innovatiivisimman tittelin vei San Francisco, johon moni ohjelmistoalan sovelluksia kehittävä yritys on sijoittunut. Tällä kertaa kuitenkin parhaimmat pisteet keräsi Piilaakson ykköskaupunki San Jose ennen Tokiota ja San Franciscoa.

Kymmenen parhaimman listalle ylsivät myös Boston, New York, Soul, Pariisi, Peking, Lontoo ja Seattle. Helsinki arvioitiin selvityksessä maailman 24. innovatiivisimmaksi kaupunkialueeksi. Pohjoismaista Helsinkiä paremmin selvisi vain Tukholma (sijalla 20).

Tutkimus toi esille Helsingin lisäksi, Melbournen ja yhdysvaltalaisen Raleigh-Durbanin hyviksi sijainniksi uusille toiminnoille. Selvityksen mukaan juuri keskisuuret ja innovatiiviset kaupungit tarjoavat koulutetuille ihmisille hyvää elämänlaatua samalla kun työnantajat nauttivat toimistojen kohtuullisesta vuokratasosta.

Tutkimusraportin tehneen JLL:n Suomen toimitusjohtajan Tero Lehtosen mukaan tulos voi myös rohkaista uusia kansainvälisiä kiinteistösijoittajia Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. “Tämä on Helsingin seudun mahdollisuus”, hän aktivoi kaupunkipäättäjiä.

Toista kertaa tehty selvitys eritteli yli sata metropolialuetta ympäri maailman kahdella mittarilla: innovaatioiden avulla ja osaamiskeskittymänä (talent concentration). Innovaatiotaso määriteltiin T&K-panostusten, patenttien, it-alalle tulleiden suorien ulkomaalaisten sijoitusten määrällä ja pääomasijoittajien aktiivisuuden pohjalta.

Tausta: Suomessakin toimiva JLL on amerikkalainen kiinteistöalan asiantuntijayritys, joka tarjoaa palveluitaan kiinteistösijoittajille ja muille kansainvälisille asiakkaille.

Maailman innovatiivisimmat kaupungit 2022

  1. San Jose
  2. Tokio
  3. San Francisco
  4. Boston
  5. New York
  6. Soul
  7. Pariisi
  8. Peking
  9. Lontoo
  10. Seattle

Lähde: JLL

Kuvituskuva: UT