Microsoft rakentaa lämmittävän datakeskuksen – Fortum mukana

Microsoft ja Fortum ovat tänään julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Pitkään vireillä ollut hanke on pääsemässä käyntiin useiden yhteistyöhojen kanssa.

Microsoftin uusin investointi vastaa Suomessa jatkuvasti kasvavaan pilvilaskennan kysyntään. Uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille julkisen sektorin organisaatioille, yrityksille sekä yksityishenkilöille pilvipalveluja, sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluita erittäin alhaisella vasteajalla.

Tiedotustilaisuudessa 17.3.2022 vasemmalta Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Nebahat Albayrak, Microsoftin maajohtaja Pekka Horo, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sekä Fortumin  lämpö- ja jäähdytystoimintojen johtaja Timo Piispa

Lisäksi Fortum kierrättää uuden datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan 400 000 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen pysyvä vähennys.

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee myös se, että Fortum on alusta alkaen suunnitellut hanketta ja datakeskusten sijainteja siten, että niistä syntyvää hukkalämpöä voidaan kierrättää suoraan kaukolämpöverkkoon. Hanketta on valmisteltu useita vuosia yhdessä kaupunkien, kuntien, asiantuntijoiden ja muiden kumppanien kanssa.

Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta. Useista yksiköistä koostuvia datakeskuksia on suunniteltu sekä Espoon Kehä III:n lähelle Hepokorpeen että Kirkkonummelle Sundsbergiin Kolabackenin alueelle.

Microsoftilla on jo nyt  Suomessa yli 45 000 kaupallista asiakasta ja 2 000 kumppaniyritystä. Lähes kaikki suomalaiset käyttävät Microsoftin palveluja. Useat asiakkaat, kuten Nokia, Elisa, Fortum, S-Pankki, Tietoevry, HUS, Vero ja Valtori ovat Microsoftin mukaan  ilmaisseet kiinnostuksensa uutta datakeskusaluetta kohtaan. Fingrid vastaa hankkeen vaatimista sähkönjakeluun liittyvistä investoinneista.

Uusi datakeskusalue liittyy aikanaan osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa.

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty