Huippuyksikön tiedesatelliitti on valmis avaruuteen

Aalto-yliopiston satelliittilaboratoriossa on valmistunut ensimmäinen kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön Foresail-1-satellitti. Uusi piensatelliitti lähtee laukaisuvälittäjälle Saksaan, josta jatkaa myöhemmin kesällä tapahtuvaa laukaisua varten Kaliforniaan Yhdysvaltoihin.

Huippuyksikön kehittämä Foresail-1-satelliitti kantaa mukanaan kahta suomalaisinstrumenttia: lähiavaruuden säteily-ympäristöä tutkivaa PATE-hiukkasteleskooppia sekä satelliitin radalta poistavaa plasmajarrua.

Huippuyksikköä vetää Helsingin yliopisto ja siinä ovat mukana myös Aalto-yliopisto, Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos.  Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita ja kehittää tutkimuksen pohjalta satelliitteja, jotka kestävät entistä kauemmin avaruuden vaikeissa olosuhteissa.

Lisää: Aiemmat Foresail-1-käsitelleet käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Foresail-1