Suomi saa käyttöön maailman nopeimman supertietokoneen

Superkonelaskentaa hoitava CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on sopinut japanilainen RIKEN-Center for Computational Sciencen kanssa Kobessa sijaitsevan maailman nopeimman Fugaku-supertietokoneen käytöstä. Suomessa CSC hallinnoi Euroopan nopeinta pre-eksa-skaalan Lumi-tietokonetta. Mukana on myös 3D-esittely Fugaku-koneen rakenteesta.

Uuden sopimuksen avulla CSC ja Riken haluavat edistää kansainvälistä huippututkimusta tarjoamalla suomalaistutkijoille yhden maailman tehokkaimmista laskentaresursseista. Sopimus avaa myös ovia kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön.

Kuvassa CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski ja RIKEN Center for Computational Science, Director Satoshi Matsuoka. Takana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja varaministeri Hideyuki Tanaka

”Nyt solmittu yhteistyösopimus yhdistää maailman ja Euroopan tehokkaimpien supertietokoneiden resurssit sekä niiden isännöimiseen liittyvän osaamisen’’, toteaa CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski. 

Yhteistyösopimus allekirjoitettiin eilen Japanissa järjestetyn Societal Impacts of Digitalization -seminaarin yhteydessä.

’’Koneet eroavat toisistaan arkkitehtuurinsa osalta, mutta ne tarjoavat samankaltaiset laskentakyvykkyydet. Alustojen välinen vertailu ja koneiden välinen tehokas ohjelmistokehitys tasoittavat tietä merkittäville edistysaskelille supertietokoneiden alalla”, toteaa R-CCS:n johtaja Satoshi Matsuoka. 

CSC on verkottunut vastaavien yhteistyösopimusten kautta useiden muidenkkin kansainvälisten toimijoiden kanssa ja aikoo CSC:n Kimmo Kosken jatkaa mukaan edelleen kansainvälisen yhteistyöverkostomme rakentamista.

Lisää: CSC:n Lumi- (LINKKI) ja RIKEN:n Fugaku-koneiden tekniikat (LINKKI) (LINKKI2, wikipedia) sekä Fugaku-koneen 3D-multimediaesitys (LINKKI). Lisäksi johdatus supertietokoneisiin (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n CSC:n superkoneisiin liittyvät artikkelit (LINKKI).

Kuvat:  RIKEN ja CSC

Päivitetty