Valkoposkihanhia karkotetaan lentävillä drooneilla

Pienet droone-kopterit soveltuvat kuvaustoimien lisäksi myös lentäviksi lintukarkottimiksi. Niitä kokeilla jo Tohmajärvellä valkoposkihanhien karkottamiseksi viljelyksiltä. Lentolaitteet ovat RumbleToolsin kehittämiä. Testi toteutetaan osana Luonnonvarakeskuksen hanhipeltotutkimusta yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa.

Karkoituslennolta latausasemalle palaava drooni. Kuvaaja Jukka Forsman/Luonnonvarakeskus.

Runsas viikko sitten käynnistyi Tohmajärvellä kokeilu, jossa hanhien karkotuksessa käytetään itsenäisesti toimivia drooneja. Karkotuksen tarkoitus on saada viljelyvahinkoja aiheuttavat valkoposkihanhet siirtymään viljelyskäyttöön sovituilta pelloilta ns. hanhipelloille, missä ne saavat ruokailla rauhassa. Hanhien aiheuttamat vahingot siis pyritään keskittämään hanhipelloille.

Tohmajärvellä toimii kaksi itsenäistä lennokkijärjestelmää, joissa kummassakin on kaksi erillistä droonia, jotka ohjelmoidaan lentämään suunniteltua reittiä pitkin. Hanhien odotetaan tulkitsevan taivaalla lentävät hahmot pedoiksi ja pakenevan paikalta. Luken tutkijat selvittävät laitteiden karkotustehoa paikan päällä, ja laitetoimittaja valvoo dronien työskentelyä.

Luke on aiemmin tutkinut eri karkotusmenetelmien, kuten leijojen, pallojen ja kiinteiden karkottimien, tehoa, mutta niiden teho on todettu heikoksi. ”On testattu laseria, paukkupatruunoilla ilmaan ampumista ja jalan karkottamista. Nyt katsotaan vielä droonikortti”, kertoo Luken tutkimusprofessori Jukka Forsman.

Hanhipeltohanke etsii kustannustehokkaita ja sosiaalisesti hyväksyttäviä keinoja vähentää rauhoitetun valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamia vahinkoja. Tutkimus tuottaa myös politiikkaneuvoja päätöksenteon tueksi. Lopullisia tuloksia on odotettavissa vielä tänä ja ensi vuonna.

Hanhipeltotutkimuksen rahoittaa ympäristöministeriö ja droonipalvelun tarjoaa RumbleTools Ltd. Lintujen karkotustoimintaan on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen poikkeuslupa ja karkotusta tehdään koko hanhimuuton ajan toukokuun loppuun saakka.

Kuvituskuva: RumbleToolsin esittelyvideolta (LINKKI).