Telian 5G SA -verkko laajeni koko Suomeen

Telia on laajentanut viime vuoden loppupuolella tuotantokäyttöön otetun itsenäisen standalone 5G-verkon toiminnot 3,5 gigahertsin taajuusalueella Suomen koko 5G-verkkoonsa. Viimeisten kuukausien aikana standalone-ominaisuus on ollut käytössä kymmenissä paikoissa ympäri Suomen.

Telia otti viime marraskuussa ensimmäisenä Pohjoismaissa tuotantokäyttöön SA 5G-ydinverkon. Uuden itsenäisen SA 5G-verkon etuna on entistä alhaisempi viive ja vakaampi yhteys esimerkiksi sisätiloissa.  Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa mobiiliverkoissa voidaan nyt huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän tarpeita.

”Hyvän palautteen kannustamana päädyimme aktivoimaan ominaisuuden koko 5G-verkossamme, ensi vaiheessa 3,5 GHz:n varsinaisella 5G-taajuudella”, kertoo Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen. Telia aikoo jatkaa SA 5G-verkon ominaisuuksien varaan rakentuvien kaupallisten lanseerausten valmistelua tulevina kuukausina.

Itsenäinen SA 5G -tekniikka on tarjolla myös yritysten privaattiverkoissa. Esimerkiksi kaivosyhtiö Agnico Eagle ottaa Kittilässä käyttöön 5G-privaattiverkkoja, ja ydinpolttoaineen Posivan Eurajoen loppusijoitukseen toteutetaan Telian 5G-privaattiverkko.  Taustalla on, että Telia ja Nokia esittelivät ensimmäisenä maailmassa 4G- ja 5G-verkon viipalointiin ja reunalaskentaan perustuvan virtuaalisen yksityisverkon Sandvikin testikaivoksessa Tampereella.