Suomi rakentaa ennätysmäärän aurinkovoimaa

Aurinkosähkön tarjonta kasvoi Suomessa viime vuonna yli 100 megawattia Energiaviraston tietojen mukaan. Kapasiteetti lähes kaksinkertaistui kahdessa vuodessa. Vuoden 2021 lopussa oli tarjolla yhteensä noin 395 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, suurista pienempiin voimaloihin asti.

Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2021 lopussa noin 2,2 prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,4 prosenttia vuonna 2021.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle 1 megawatin (MW) pientuotantolaitteistoista. Energiaviraston ylläpitämässä voimalaitosrekisterissä on yli 1 megawatin laitoksia yhteensä 4,6 megawattia.

Lisäksi sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on yhteensä arviolta 22 megawattia, joka on asennettu yli 55 000 pientaloon, erityisesti vapaa-ajan asuntoihin.

Ja lisää rakennetaan .Eri yhtiöt ovat esittäneet julkisuudessa suunnitelmia aurinkosähköhankkeista, jotka olisivat kooltaan muutamasta jopa kymmeniin megawatteihin. Näiden hankkeiden investointipäätöksistä ei kuitenkaan ole vielä ilmoitettu Energiavirastolle.

Kuva: Aurinkopaneleita asennetaan entistä enemmän kesämökkien lisäksi pien- ja jopa kerrostaloihin. Suurimmat aurinkovoimalat sijaitsevat energiayhtiöiden voimaloiden lisäksi yksittäisten tehtaiden ja myymälöiden katoilla.