Oulu luottaa oululaisiin 5G-tukiasemiin

Oulu saa kesän aikana uuden ja kattavan oululaisvalmisteisen 5G-verkon, kun DNA:n ja Telian omistama yhteisverkko saa alueelle valmiiksi entistä laajemmin kattavan 5G-verkon.  Verkon tukiasemat ovat Nokian Oulun tehtaallaan valmistamia ja suunnittelemia.

”On hienoa, että uuden teknologian kehittäjät näkevät näin työnsä tuloksen ja saavat nauttia ihan käytännössä ja päivittäin siitä, mitä ovat suunnitelleet ja tehneet’’, sanoo BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä uutta nopeampaa 3.5 GHz:n 5G-verkkoa.

Uuden 5G-verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin jo joulukuussa 2021, ja työ jatkuu nyt heinäkuussa aiempaa laajemmalla alueella. Työn aikana päivitetään yhteensä 30 tukiasemaa. Niiden on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella.

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 11. heinäkuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 26. elokuuta 2022.  Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin.

Yhteisverkon mukaan rakentamisen aikana verkon palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä.

Operaattori pyrkii pitämää palveluhäiriöt mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa. Lisäksi 700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle  antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta (LINKKI).

Taustaa: Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Kuvituskuva: Nokia

Päivitetty