Summer Assembly22 – digiteoksia vuosikymmenten varrelta

Tietokonetapahtuma Summer Assembly22-tapahtuma juhlii 30 vuottaan esittelemällä vuosien takaisia digitaideteoksia ja niiden tärkeimpiä tekijöitä. Tapahtuman gaalaillassa juhlitaan parasta suomalaista tietokonekulttuuria, demoskeneä ja digitaalista taidetta.

Demoskene on UNESCO:n ensimmäisiä digitaalisen kulttuurin perintökohteita ja listattuna myös elävän perinnön luetteloon muun muassa Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Suomessa demoskene on ollut vaikuttamassa suomalaisen peliteollisuuden syntymiseen ja monella pelialan yrityksellä on juurensa juuri demoskenessä.

Assembly. Kuva: Telia

Yhtenä hurjasti kasvaneena esimerkkinä on peliyhtiö Rovio, jonka perustajat tapasivat toisensa osallistuessaan erilaisiin demokilpailuihin eli compoihin, joita Assemblyilla järjestetään. Yhteiset intressit kohtasivat, mikä johti Rovion perustamiseen ja lopulta Angry Birds -pelin tekemiseen. Tämä tarina ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta varmasti kansainvälisesti menestyneimpiä tapahtuman historian aikana.

Elokuun 4.-7. järjestettävän Summer Assembly on vuosien varrella laajentunut tietokoneiden lisäksi tarjoamaan runsaasti ohjelmaa myös muusta digitaalisesta kulttuurista ja pelikulttuurista kiinnostuneille.

Assembly. Kuva Telia.

Runsaan pelaamiseen liittyvän ohjelman ohella tapahtumassa on yhä tänä päivänä tarjolla useita erilaisia demokilpailuja aina musiikista grafiikka- ja koodauskilpailuihin.

Parhaillaan on käynnissä myös yleisöäänestys, jota varten asiantuntijaraati on valinnut demokilpailuissa viimeisen 30 vuoden aikana nähtyjä teoksia äänestettäväksi seitsemässä eri kategoriassa. Yleisön suosikit julkistetaan  torstaina 4.8.2022 tapahtuman päälavalla.

Tapahtumassa järjestetään torstaista sunnuntaihin myös Artech-seminaari, jossa sukelletaan uusiin teknologioihin sekä teknologian ja taiteen yhteenkietoutuneisuuteen. Mukana on puhujia Aalto-yliopisto ja suomalaisista peliyrityksistä. Tässä tarkemmin seminaarin ohjelmasta (LINKKI).

Assembly-tapahtumia on järjestetty vuodesta 1992 lähtien. Harrastuspohjalta lähteneen tapahtuman osti vuoden 2018 kesällä teleoperaattori Teklia ja nykyisin tilaisuus järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Vuoden ensimmäinen huhtikuussa järjestetty Assembly painottui enemmän tietokoneharrastamiseen.

Lisää: Summer Assembly22 (LINKKI) ja aiemmat tapahtumaa käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Telia

Päivitetty