Tulli keräsi paikannuslaitteet pois Venäjän rajalla

Tulli tehosti  Venäjälle matkustavien henkilöiden valvontaa 22.–26.7. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilla. Tarkastuksissa kerättiin talteen esimerkiksi kalliimpia  merenkulun paikannuslaitteita ja kuvan dronekoptereita.

Tullin mukaan matkailijoilta löytyi tehostetun valvontajakson 22.–26.7 aikani muun muassa paikannuselektroniikkaa, jotka voivat edistää Venäjän teollisia ja sotilaallisia valmiuksia. Tarkastuksia tehtiin vähän yli 2 500 ja niistä noin 100 johti jatkotoimenpiteisiin pakotteiden vuoksi.

”Tällä hetkellä matkustajaliikenteeseen liittyvistä tapauksista yhteensä noin parikymmentä on esiselvityksessä tai lausunnolla ulkoministeriössä, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg. Esiselvityksessä tarkastellaan, onko syytä epäillä rikosta, aloitetaanko esitutkinta. Tapauksesta riippuen asiakas voi palauttaa tavaran ostamaansa liikkeeseen tai Tulli ottaa sen haltuun.

Suomi muiden Euroopan unionin maiden kanssa on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Listalla on yli 300 tai 750 euron ylittävinä muun mussa tietokoneet ja digilaitteet sekä elektroniikan komponentit.

Kiellettyjen tuotteiden lista on varsin laaja, ja se voi muuttua jatkuvasti. Yritysviennin osalta vientipakotteiden valvonta tehdään jo osana vientiyritysten tullimenettelyä. Kiellettyjä tuotealueita ovat energian lisäksi lento- ja avaruusteknologiat.

Matkustajien määrä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla kasvoi heti Venäjän poistettua maarajojen ylityksiä koskevat koronarajoitukset 15.7. Pelkästään viime viikolla Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilta kulki Venäjälle noin 30 000 matkustajaa. Vuonna 2018 samalla viikolla rajan ylittäviä matkustajia oli kuitenkin vielä yli 80 000.

Lisää: Tullin vientikieltouutinen 6.7.2022 (LINKKI) ja tietoa EU:n vientikieltomääräyksistä 26.2.20202 (LINKKI).

Kuvat: Tullin pakotevalvonnassa löydettyjä tuotteita.