Infineon kehittää yhteisvoimin kvanttiprosessoria

Piirivalmistaja Infineon ja brittiyritys Oxford Ionics yhdistävät voimansa kehittääkseen Trapped Ion Quantum -tekniikaan perustuvia kvanttiprosessoreja. Saksalaisyhtiön tehtävänä on ottaa käyttöön brittiläisen Oxford Ionicsin kehitystyö ja skaalata se kohti merkityksellisiä kubittilukuja.

Infineon tasoittaa kehitystä kohti tuhansia kubitteja työskentelemällä kumppaneiden kanssa kryogeenisen ohjauselektroniikan ja optiikan integroinnin parissa. Infineon on tutkinut itsekkin kvanttilaskentaa aktiivisesta vuodesta 2016 lähtien ja yritys tukee useita eri lähestymistapoja kvanttilaskentaan, kuten ioniloukku (Iontrap), suprajohtavat materiaalit ja puolijohdepohjaiset kubitit. Yhtiöllä on osaamista ioniloukkutekniikasta, piirisuunnittelusta, luotettavasta piirivalmistuksesta ja laitteistojen kokoonpanosta.

Yhteistyössä Oxford Ionicsin tuo lupaavaan ioniloukkutekniikkaaan mukaan elektronisen kubitin ohjaustekniikan (EQC) yhdistelmän. Siruosaamisella lisättynä se antaa mahdollisuuden nopeuttaa kaupallisen QPU-yksikön saamista markkinoille. Oxford Ionicsin EQC-teknologia tarjoaa tien loukkuun jääneiden kubittien – kvanttivirhetasojen johtavan kubittiteknologian ja Infineon tekniikan integroimiseen puolijohdeprosesseihin. Tavoite on saada valmista jo kahden vuoden sisään ja viidessä vuodessa satojen kubittien integroituja QPU-yksiköitä.

Espoolainen kvanttitietokoneiden kehittäjäyritys IQM Quantum Computers (IQM) tekee myös yhteistyötä saksalaisen Infineonin kanssa. Suomessa ollaan rakentamassa VTT:lle ensimmäistä kvanttitietokonetta. Siinä ovat mukana Blueforsin ja IQM:n lisäksi OP, Accenture ja superlaskennan CSC.

Lisää: Infineonin kvanttipiirien kehityshankkeet (LINKKI), Oxford Ionics (LINKKI) sekä aiemmat kvanttitietokoneita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä  (LINKKI).

Kuvat: Infineon