Applen kännykkäuutuuksiin satelliittiyhteys

Apple toi eilen uuden hieman viritetyt iPhone 14 -kännykkämallit, joissa on käytössä ensi kertaa myös satelliittiteitse toimiva hätäyhteys. Tosin uusi toiminto ei tule tarjolle kaikkialla vaan hätäyhteys toimii vain Yhdysvaltain ja Kanadan alueilla. 

Applen kännykkäuutuuksilla voi tehdä hälytyksen amerikkalaisen Emergency SOS:n satelliittien kautta, joka mahdollistaa hätäpalvelut myös perinteisen matkapuhelinverkon tai Wifi-verkkojen ulkopuolella.Koska viestin perillepääsy voi kestää minuutteja, joten puhelin kyselee käyttäjältä muutaman tärkeimmän asian alkuun ja näyttää lisäksi tarkasti, mihin puhelin on suunnattava yhteyden saamiseksi satelliittiin. Lähetetty viesti välitetään sitten vastaanottokeskuksiin, jotka voivat pyytää apua käyttäjän puolesta. Uusi Emergency SOS tulee satelliitin kautta tarjolle marraskuussa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Palvelu on  kahden vuoden ajan palvelu on ilmainen.

Applen uusin älykello on malliston lippulaiva. Yli tuhannen euron hintainen titaniumista valmistettu Apple Watch Ultra sisältää tarkennetun GPS:n ja eSIM-osuudet.

Saman tekniikan avulla käyttäjät voivat myös jakaa sijaintinsa Find My -palvelun kanssa, kun matkapuhelin- tai Wifi-yhteyttä ei ole. tarjolla. Uusissa iPhone 14 Pro ja 14 Pro Max -malleissa on satelliittitoimintojen lisäksi uutuutena himmeänä koko ajan päällä oleva näyttö, 48 megapikselin kamera, kaksiytimiset 256 Gs:n kiihtyvyysanturit esimerkiksi auton törmäysten havaitsemiseen sekä uudenlainen tapa vastaanottaa ilmoituksia ja toimintoja.

Suorittimena uusissa iPhone-malleissa on Applen A16 Bionic, jota yritys hehkuttaa kaikkien aikojen nopeimmaksi iPhone-siruksi. Saatavana on näytöt 6,1 tuuman ja 6,7 ​​tuuman kokoisina. Uusien mallien kautta Applen hinnat nousevat myös aiempiin versioihin verrattuna.  Niistä joutuu maksamaan jo yli tuhat euroa ja Pro Max-mallin teratavun versiosta jopa yli kaksi tuhatta euroa.

Apple julkisti kännyköiden lisäksi eilen myös älykellomalleja, uuden Mini iPadin ja iPods Pro -kuulokkeet. Tulossa on syyskuun puolivälissä vielö uusi iOS16-käyttöjärjestelmäversio.

Lisää: Applen 7.9.2022 julkistustilaisuus videoituna ja kaikki uutuustiedotteet (LINKKI).

Päivitetty