5G-panostukset tuottavat – Nokia kovassa kasvussa

Nokian kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia raportoituun 6,2 miljardiin euroon viime vuodesta ja tuloskin 658 miljoonaan euroon. Hyvää kehitystä vauhdittivat erityisesti 5G-kehityspanostusten realisoituminen samalla kun komponenttien parempi saatavuus helpottivat toimitusketjujen toimintaa. Vain teknologialisensoinnin myynti takkusi, koska muutamat sopimukset ovat edelleen auki tai riitautettu oikeussaleihin.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia.

Nokia eteni heinä-syyskuussa  jopa sijoittajien odotuksia kasvuhakuisemmin. Nokian  matkapuhelinverkot- ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmät paransivat kannattavuuttaan.

Kännykkäverkoissa liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan 12 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. 

Usko 5G- ja tulevaan 6G-tekniikkaan näkyivät myös tutkimuspanostuksissa, jotka kasvoivat kolmannella neljänneksellä 12 prosenttia 1,65 miljardiin euroon edellisvuodesta.  Tammi-syyskuun aikana tutkimuskulut olivat jopa lähes 3,4 miljardia, jossa on seitsemän prosenttia kasvua.

Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä jatkoi vahvalla kasvu-uralla liikevaihdon kasvaessa viisi prosenttia. Erityisesti yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihdon kasvu kiihtyi erityisesti ja oli 22 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.  Nokia sai esimerkiksi 30 uutta asiakasta yksityisissä langattomissa verkoissa sekä IP-reitittimissä. Siitä on tulossa toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan jatkossa yrityksen nopeimmin kasvava asiakassegmentti.

Nokian pilvi- ja verkkopalvelut-ryhmän liikevaihto laski sen sijaan kolmisen prosenttia, mutta sitäkin enemmän laski teknologia-liiketoimintaryhmä jolla oli ongelmia lisensssoin saattamisessa loppuun. 19 prosentin laskuun vaikuttivat  Lundmarkin teknologia-yksikön eräiden lisenssisopimusten uusimisneuvottelut ja oikeudenkäynnit, joten tutkimuksesta rahaa raapiva yksikkö vaatii tulevaisuudessa myös Lundmarkilta lisähuomiota.

Nokia aikoi tulostiedotteen mukaan pitää ennallaan koko vuoden 2022 liikevaihdon taloudelliset näkymät ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Koko vuoden liikevaihdon näkymä 30.9.2022 valuuttakursseilla on 23,9–25,1 miljardia euroa. Vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin näkymä pysyy aiemmin kertomallamme 11–13,5 prosentin tasolla.

Lisää: Nokian tulos 3Q/2022 (LINKKI, pdf)

Aloituskuva: UT