Komponenttipula iski kovaa Bittiumiin

Oululaisen elektroniikkayritys Bittiumin kolmannen neljänneksen liikevaihto laski viime vuoteen nähden lähes kaksikymmentä prosenttia 13,8 miljoonaan euroon. Suurimpana syynä laskuun oli komponenttipula, jonka takia yritys ei esimerkiksi voinut toimittaa Faros-ekg-laitteittaan kysynnän mukaisesti.

Bittiumin kokonaisliikevaihto laski 54,8 miljoonaa euroon viime vuoden 56,8 miljoonaasta eurosta, laskua tuli 3,5 prosenttia edellisvuodesta.  Heinä-syyskuun käyttökate oli 0,2 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 2,9 miljoonaa euroa sekä liiketulos viime vuoden plusnollasta nyt miinuksella -2,4 miljoonaa euroa.

’’Maailmanlaajuisen komponenttipulan takia liikevaihto ja tulos jäivät poikkeuksellisen alhaisiksi johtuen useiden tuotetoimitusten siirtymisestä eteenpäin. Lisäksi kolmannelle neljännekselle ei ajoittunut isoja tilauksia eikä toimituksia’’, sanoi Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen.

Komponenttipula vaikutti Medical Technologies -tuotteiden ja erityisesti taktisen tiedonsiirron järjestelmien ja tuotteiden myyntiin. Yritys on pyrkinyt korjaamaan komponenttien saatavuutta.

’’Olemme pidentäneet materiaalihankinnan näkymää ja tilanneet kriittisiä komponentteja varmistamaan vuosien 2023 ja 2024 toimituksia. Lisäksi olemme tehneet tuotteisiin muutoksia, joilla mahdollistetaan vaihtoehtoisien komponenttien käyttö tuotteissamme’’, Huttunen kertoo

Bittiumin tuotekehityspalvelujen kysyntä pysyi samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Kysyntää oli erityisesti industrial, telecom- ja lääketieteen teknologiamarkkinoilla, kun yritykset hakevat langatonta liitettävyyttä tuotteisiinsa. Koko yrityksen tilauskanta oli kolmannen neljänneksen päättyessä 24,8 miljoonaa euroa, kun vuodenvaihteessa se oli 29,5 miljoonaa euroa.

Bittium arvioi vuoden 2022 liikevaihdon olevan samalla tasolla kuin edellisvuonna (86,9 miljoonaa euroa vuonna 2021). Vuoden 2022 liiketuloksen arvioidaan olevan positiivinen (3,2 miljoonaa euroa vuonna 2021).

Lisää: Aiemmat komponenttipulaan liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Bittiumin Faros-EKG-mittausyksikkö.