Robotit keräilevät pian ruokaostoksesi

S-ryhmä aikoo vastata ruoan verkkokaupan tulevaisuuteen uusimmalla automatiikalla ja robotiikalla. HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa avaavat vuonna 2024 uudet ruokaostosten automaatioavusteiset keräilykeskukset. Hankkeiden kumppanina on robottivalmistaja Kuka Groupiin kuuluva Swisslog ja norjalainen Autostore, jotka ovat toteuttaneet myös Verkkokauppa.comin keräilykeskuksen Helsinkiin.

HOK-Elanto avaa keräilykeskuksen Vantaalle Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen vuonna 2024, mutta Pirkanmaan Osuuskaupan keräilykeskuksen sijoituspaikka on vielä kesken. Tavoitteena on kuitenkin ottaa myös Pirkanmaan keskus käyttöön vielä vuoden 2024 aikana.

Vantaalle HOK-Elanto rakentaa yli 100 robotilla automatisoidun ruoan verkkokaupan keräilykeskuksen, joka mahdollistaa nykyisen toimituskapasiteetin tuplaamisen. Keräilykeskusten toimittaja on sveitsiläinen automaatioteknologiayritys Swisslog ja robotiikkateknologian toimittajaksi on valittu norjalainen Autostore.

Keräilykeskukset eivät S-ryhmän mukaan silti korvaa kokonaan myymälöissä tehtävää keräilyä, eikä keskuksissa tehtävä keräily toimi sekään ilman ihmiskäsiä. Uusien keskusten myötä osuuskauppoihin avautuu myös uusia työtehtäviä, ja yhteensä keskukset työllistävät jatkossa noin 200 henkilöä.

Swisslog on toimittanut Suomessa myös robottipohjaisen keräilykeskuksen it- ja kulutuselektroniikkaa myyvälle Verkkokauppa.comille.  Robotisoitu varasto sijaitsee Verkkokauppa.comin Helsingin Jätkäsaaren jättimyymälän ja varaston yhteydessä. AutoStore-ratkaisu käsittää 36 robottia, jotka pystyvät poimimaan noin 1 000 tuotetta tunnissa.

Lisää: Esittelyvideo Swisslogin Autostore-robottivarastosta (LINKKI).

Kuva: Swisslog

Päivitetty. Pirkanmaan Osuuskaupan keräilykeskuksen sijoituspaikka on vielä avoinna.