Vaasan litiumakkujen anoditehdashanke etenee

Valtion pääosin operoima Suomen Malmijalostus ja Epsilon aloittavat yhteistyön anodimateriaalitehtaan toteuttamiseksi Vaasaan.  Ensimmäisenä käynnistyy ympäristövaikutusten arviointiohjelman valmistelu GigaVaasan teollisuusalueelle sijaitsevasta tontista, johon voitaisiin rakentaa noin 50 000 tonnin vuosikapasiteetin anodimateriaalitehdas litiumakkujen valmistamiseen.

Yhteistyötahojen tavoitteena on käynnistää hanketta koskeva YVA-menettely alkuvuodesta 2023 jättämällä YVA-ohjelma yhteysviranomaiselle. Yritysten välillä on laadittu jo yhteisymmärrysmuistio (Memorandum of Understanding), jonka molemmat osapuolet ovat myös allekirjoittaneet. Tulevan tehtaan tontti sinsijaitsee lähellä FREYR Batteryn akkukennotehdasta varten varamaa tonttia.

Litiumioniakkujen ja valmistuksessa tarvittavien akkumateriaalien Euroopan markkinan arvioidaan kasvavan tutkimuskeskus Meticulous Researchin selvityksen mukaan vuoteen 2029 mennessä 96 miljardiin euroon 45,8 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla. Tämä tarjoaa myös Vaasan tehtaalle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kasvuun.

Sähköautojen hyödyntämisen lisäksi akkuja tullaan tarvitsemaan myös laajalti työkone- ja energiasektorilla. ”Yhteistyömme Suomen Malmijalostuksen kanssa käynnistyy oikeaan aikaan. Tavoitteenamme on rakentaa Eurooppaan kestävän akkuekosysteemin toimintaympäristöä”, sanoo intilaistaustaisen Epsilon Advanced Materialsin toimitusjohtaja Vikram Handa.

Suomen Malminjalostus ja Epsilon aloittavat pian tehdasta koskevan alustavan teknis-taloudellisen selvitystyön. Ensivaiheena työssä tarkastellaan anodimateriaalin tuotantokapasiteettia, joka vastaa vuositasolla noin 10 GWh:n akkutuotantoa ja noin 200 000 sähköauton määrää. Toisena vaiheena tarkastellaan kapasiteettia, joka vastaa 50 GWh:n akkutuotantoa ja noin 1 miljoonan sähköauton määrää.

”Eurooppaan on tällä hetkellä suunnitteilla noin 1 200 gigawattitunnin akkukennotuotanto tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, mikä edellyttää vahvaa akkumateriaalien tuotantoa’’, toteaa Suomen Malmijalostuksen akkuliiketoiminnan johtaja Vesa Koivisto. Hanke täydentää myös heidän pidemmällä jo olevia katodimateriaalihankkeita.

Epsilon Advanced Materials on Epsilon Carbon Private Limitedin tytäryhtiö. Yhtiöllä on Intian ensimmäinen hiilipohjaisten kemikaalien tuotantointegraatti, joka sijaitsee lähellä raaka-ainelähteitä ja hyödyntää täysin integraatin sisäisiä syöttömateriaaleja. Aiemmin yhtiöllä oli yhteistyösopimus Grafintec Oy:n kanssa, jonka korvaa nyt Suomen Malnijalostus.

Lisää: Aiempi uutinen Vaasan anodimateriaalitehtaasta 11.1.2022 (LINKKI) ja muut akkuihin tai akkumateriaaleihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Havainnekuva GigaVaasan tulevaisuuden akkuteollisuusalueesta.