Junien nettiverkkoihin lisää vauhtia

Verkkoyhteys paranee merkittävästi suomalaisten käyttämissä kaukojunissa, sillä VR kertoo aloittaneensa uusien verkkolaitteiden asentamisen kalustoon. Ne piti olla jo käytössä, mutta korona-pandemia ja komponenttipula viivästi asennuksia. Ensimmäiset valmistuvat vuoden alkuun mennessä, mutta kokonaan valmista pitäisi tulla vasta kesään 2024 mennessä.

Uudistuksessa junan verkon tuottamiseen tarvittava laitteisto uusitaan kokonaan kaikissa kaukojunissa, ja nykyinen junan sisäverkko korvataan nopeammilla verkkolaitteilla.  VR investoi junien verkkoyhteyden kehittämiseen 4,5 miljoonaa euroa.

Junien muutostöiden oli tarkoitus alun perin verkkoteknologian valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä, mutta pandemian aiheuttaman globaalin komponenttipulan vuoksi uuden laitteiston toimitukset ovat viivästyneet.  Nyt asennuksia tehdään jo ensimmäisiin juniin ja loput verkkolaitteet saadaan asennettua kesällä 2024.  Varusteltavana on yhteensä satoja junavaunuja, jotka ovat jatkuvassa liikennekäytössä.

Ensimmäisiä uudella verkkoyhteydellä varustettuja junia voi VR:n mukaan havaita alkuvuodesta 2023, ja viimeistenkin junien osalta uusimistyöt valmistuvat kesällä 2024. Ensimmäisenä uudistus näkyy Pendolino-junissa ja laajenee vaiheittain myös muuhun kaukoliikennekalustoon.

Juniin asennettavan verkkoteknologian myötä hyvän verkkoyhteyden edellytykset täyttyvät junan sisällä. Lisäksi toimiva yhteys edellyttää kuitenkin panostusta myös teleoperaattoreiden tarjoamaan mobiiliverkkoon, jonka signaaleja junan teknologia ottaa vastaan.

Uusi teknologia tulee parantamaan junien verkkoyhteyttä VR:n mukaan keskimäärin viisinkertaisesti nopeammaksi, mutta jatkopanostuksia tarvitaan edelleenkin mobiiliverkkoihin radanvarsialueilla. Siellä on katvealueita, joilla teleoperaattoreiden verkon kapasiteetti ei riitä satojen matkustajien käyttöön kerrallaan.

VR käy aktiivista keskustelua teleoperaattoreiden ja viranomaisten kanssa, jotta ratojen läheisyyteen saataisiin tiheämmin mastoja ja tukiasemia. Jatkokehityksessä tarvitaan apua teleoperaattoreilta, mutta myös valtiovalta on talkoissa mukana.

”On hieno uutinen, että valtio on varannut budjetissaan 4,7 miljoonan euron panostuksen radanvarsien yhteyksien kehittämiseen. Toivomme, että määräraha kohdennetaan tukemaan teleoperaattoreiden toimenpiteitä radanvarsialueiden mobiiliverkon parantamiseksi”, VR:n VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula kertoo.