Kahden kameran drone-kopteri myös multispekrikuvauksiin

Kiinalaisen DJI:n kahden kameran kuvauskopteri Mavic 3 Multispectral sopii erilaisiin kartoitus- ja maataloussovelluksiin. Esimerkiksi viljelyaluetta voidaan analysoida tavallisen kuvauksen lisäksi multispektrikuvauksella.

Vaikka maanviljelyn perusteet ovat säilyneet samoina vuosituhansia, uudet innovaatiot ja kehittyneet digityökalut ovat mahdollistaneet myös uusia keinoja viljellä maata. Vain 951 grammaa painava DJI Mavic 3M on terästetty versio aiemmasta kuluttajaversiosta.

Kopterin nelilinssinen multispektrikamera kykenee esimerkiksi kuvaamaan värejä, joita ihmissilmä ei havaitse. Kamera kykenee viiden megapikselin kuvaustarkkuuteen vihreän, punaisen ja lähipunaisen (NIR) aallonpituuksilla.

Kopterissa on myös 20 megapikselin laajakuvakamera 4/3 tuuman CMOS-kennolla normaaliin kuvaamiseen. Mekaaninen suljin ehkäisee liikkeen aiheuttamaa epäterävyyttä ja tukee nopeaa 0,7 sekunnin intervallikuvausta. Näitä kahta kameraa yhdistämällä kopterikuvauksella voidaan saada arvokasta tietoa maaperän ja kasvien tilasta.

Kopteriin saa lisävarusteena myös RTK-paikannusmoduulin, jonka avulla voidaan mitata ympäristöä senttimetritason tarkkuudella. Tiedot ohjaimen ja kopterin välillä synkronisoituvat mikrosekunnin tarkkuudella, joten mittatulokset ovat luotettavan tarkkoja myös liikkeessä. Jopa 43 minuutin lentoajan ansiosta kopteri voi kartoittaa jopa kahden neliökilometrin alueen yhdellä lennolla.

Kuvauskopterin ja ohjaimen välinen langaton O3-yhteys mahdollistaa useiden lähetys- ja vastaanottosignaalien ansiosta jopa 15 kilometrin kantaman. Lisäksi kopterissa on monisuuntainen esteidentunnistusjärjestelmä, jonka ansiosta lennätys on turvallista kaikenlaisissa maastoissa.

DJI Mavic 3M saadaan toimimaan myös integroida myös erilaisten maatalousohjelmistojen kanssa. Näin kerätyn tiedon sekä valokuvien ja videomateriaalin jakaminen eri alustoille onnistuu helposti ilman erillisiä sovelluksia. Kopteri tukee MSDK5-ohjelmistorajapintaa, jonka avulla kopterille voidaan helposti kehittää ainutlaatuisia hallintasovelluksia erikoistarpeiden mukaan.

DJI SmartFarm -ohjelmisto tuottaa myös NDVI-karttakuvaa, jota voidaan hyödyntää viljelyalueiden tiedonkeruussa. Automaattisen peltotutkailun avulla voidaan suorittaa älykkäitä alueanalyysejä, jolloin yksittäinen käyttäjä voi valvoa jopa 70 hehtaarin kokoista aluetta.

Maatalouden lisäksi kuvauskopteria voidaan hyödyntää ympäristön tarkkailussa myös vesistöillä ja asutusalueilla. Kopterilla voidaan esimerkiksi tehdä tiedustelulentoja vesistöjen rehevöitymisen arvioimisessa sekä tutkia metsäalueiden ja aukeiden maastojen tuholaistilannetta.

Lisää: DJI (LINKKI), tuotetietoa (LINKKI), esittelyvideo (LINKKI) ja edustaja Boston (LINKKI)

Kuvat: DJI