Lappi rakentaa ensimmäisen piensatelliitin – uudet puhdastilat

Sodankylän geofysiikan observatoriolle rakennettaan puhdastilat Lapin ensimmäisen piensatelliitin rakentamista varten. Uusi avaruuslaboratorio valmistuu ensi vuoden aikana ja satelliitti pääsee avaruuteen vuoden 2024 aikana. Tänään Sodankylän keskuksessa  juhlittiin myös keskuksen 110-vuotista historiaa.

Sodankylän geofysiikan observatorion LappiSat-avaruusohjelmassa rakennettava satelliitti LappiSat-1 mahdollistaa revontulien ja magneettikenttien mittaukset suoraan avaruudesta. Sitä suunnitellaan jo  yhteistyökumppaneiden kanssa Sodankylän Tähtelässä, jonka labopratorioita puhdastiloineen uusitaan avaruuteen matkaavien laitteiden rakentamista varten.

LappiSat-1-satelliitin tarkoituksena on tutkia ensisijaisesti geofysikaalisia ilmiöitä, kuten revontulia ja Maan magneettikenttää. Tutkimuksia varten satelliitissa tulee olemaan useita kamera- ja mittausinstrumentteja. Kameroita on kaksi, joilla kuvataan sekä revontulia että muita kiinnostavia kohteita sekä magnetometri magneettikenttien mittaukseen ja fotometri, jolla revontulista saadaan lisätietoa kameroiden ottamien kuvien tueksi.

Lapin ensimmäinen satelliitti tullaan laukaisemaan kiertoradalle alustavien tietojen mukaan vuonna 2024 noin 600 km korkeudelle Maan pinnasta. Sodankylässä tullaan rakentamaan kaikki satelliitin herkät instrumentit osana uusittavaa avaruuslaboratoriota. Näin rakentuvat instrumentit ovat avaruuslentokelpoisia. LappiSat-1 on noin kuuden maitopurkin kokoinen ja kymmenen kilogramman painoinen.

Tuleva LappiSat-1 sijoittuu avaruudessa niin kutsutulle polaariradalle kiertämään Maapalloa pohjoisnavalta etelänavalle ja takaisin. Näin satelliitti kulkee myös Sodankylän yläpuolelta tasaisin väliajoin ja mahdollistaa suoran kommunikoinnin satelliitin kanssa Sodankylän geofysiikan observatorion omalla maa-asemalla.

LappiSat-1 -hankkeessa myös Lapin AMK:n opiskelijat pääsevät osallistumaan kehitystyöhön ja hyödyntämään tehtyä työtä opinnäytteinä. Ostopalveluissa suositaan mahdollisuuksien mukaan lappilaisia toimijoita. Suunnitelmissa on myös, että tnsimmäistä satelliittia seuraa useampi Maan kiertoradan satelliitti entistä kehittyneemmillä instrumenteilla varustettuina. Lähitulevaisuudessa on kehittäjien mukaan myös mahdollista rakentaa LappiSat-ohjelman pohjalta geofysikaalisia instrumentteja, jotka voivat lentää muiden satelliittien tai luotaimien mukana esimerkiksi Kuuhun, asteroideille ja lähiplaneetoille.

Taustaa: Sodankylän Tähtelän observatorio (LINKKI) perustettiin jo vuonna 1913, jota juhlistettiin tänään 8.12.2022 kutsuvierastilaisuudessa. Nykyään observatorio toimii Oulun yliopiston alaisena valtakunnallisena erillislaitoksena. Osana tämän päivän tilaisuutta Euroopan Fyysikkoseura (European Physical Society, EPS) nimesi Sodankylän geofysiikan observatorion SGO:n historiallisesti tärkeäksi paikaksi. Julkistustilaisuudessa EPS:n puheenjohtaja Luc Bergé  paljasti Tähtelässä historiallisesta paikasta kertova palkintolaatan. EPS:n historialliset kohteet (LINKKI).

Lisää: LappSat-hanke (LINKKI) sekä aiemmat aiemmat Sodankylän avaruustutkista käsitelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja muut sivuston pien- ja viestintäsatelliittiuutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.