Arduino-kortit teollisuuden ammattisovelluksiin

Harrastajien suosima Arduino.korttitietokone soveltuu käytettäväksi myös ammattimaisissa teollisuussovelluksissa. Tarjolle on tuotu jo useita Arduino Pro -tuotteita ja kehitystyökaluja, joista esittelemme tässä kaksi teollisuuteen sopivaa vaihtoehtoa.

Aloituskuvan Arduino Portenta Machine Control on viime vuonna julkaistu teollisuuden DIN-kiskoon asennettavaksi suunniteltu korttitietokone. Se tarjoaa 24 voltin jännitetasoiset liitännät prosessiin. Se on suunnattu erityisesti IoT-soveluksiin kuten reaaliaikaisen datan keräämisen tehtaalta sekä etäohjaus pilven kautta.

Kortissa oleva kaksiytiminen ST Microelectronicsin STM32H747XI ARM-prosessori, jonka tehojen pitäisi riittää niin ylläpito- kuin tekoälysovellusten pyörittämiseen. Tarjolle on tuotu myös koteloitu automaatiotalo Finderin kanssa toteutettu Arduino Opta-logiikka-ohjain,  jonka avulla on entistä helpompi päästää mukaan  Arduino-ekosysteemiin.

Arduino Opta tukee kaikkia ohjelmoitavien logiikoiden ohjelmoinnin vakiokieliä, kuten LD (Ladder Logic Diagram) ja FBD (Function Block Diagram). Se perustuu STM32H747XI -prosessoriin ja tarjoaa normaalit ohjelmoitavan logiikan prosessiliitännät, Ethernet-portin, Modbus-protokollan sekä liitettävyyden pilvipalveluihin (Arduno Cloud).  Se tukee myös OTA-laiteohjelmistopäivityksiä.

Opta tulee saataville kolmena eri versiona: Opta Lite-, Opta RS485- ja Opta WiFi.. Niit’ myydään sekä Arduino Opta että Finder Opta -nimillä. Lisäksi ohjelmointia varten Arduinolta on tullut PLC IDE -nimeä kantavan kehitystyökalun, joka tukee viittä IEC 61131-3 -standardin määrittelemää kieltä: tikapuukaavio (Ladder Diagram), toiminnallinen lohkokaavio (Functional Block Diagram), strukturoitu teksti (Structured Text), peräkkäinen funktiokaavio (Sequential Function Chart) ja ohjeluettelo (Instruction List).

Arduinon sivulta ladattava Arduino PLC IDE-kehitysohjelmisto tukee lisäksi standardin logiikkaohjelmoinnin yhdistämistä perinteiseen Arduinon sketch-ohjelmointia sekä CanOpen-, Modbus RTU- ja Modbus TCP -viestintää. Tällä hetkellä se tukee vasta Arduino Portenta Machine Control -kortteja, mutta tuki uudelle Arduino Optalle on luvattu jo lähitulevaisuudessa. Osa ominaisuuksista voi vaatia toimiakseen tosin korttikohtaisen lisenssin.

Uudet Arduinon ohjelmointityökalut eivät rajoitu vain ohjelmoitavaan logiikkaan, sillä esimerkiksi MicroPythonista on tulossa virallisesti osa Arduino-ekosysteemiä. Korttiyhteisä on lähtenyt MicroPythonista yhteistyöhön konenäkötuotteita kehittävän OpenMV:n kanssa. Tarjolla on jo esiversio Arduino Lab for MicroPython -ohjelmointiympäristöstä.

Lisää:  Arduino (LINKKI),  Arduino Pro (LINKKI), Arduino Portenta Machine Control (LINKKI), Opta (LINKKI), PLC IDE (LINKKI), Nicla Vision (LINKKI) ja Arduino Lab for MicroPython (LINKKI) sekä Globaalit ja Suomen Arduino-jakelijat (LINKKI)