Ericsson ja Apple sopivat patenttiriitansa – muilla osin vielä kesken

Ericsson ja Apple ovat sopineet patenttiriitansa ja allekirjoittaneet monivuotisen sopimuksen ristiinpatentoinnista ja muista patenttioikeuksista. Ericsson arvioikin IPR-tulonsa olevan vuoden viimeisellä neljänneksellä kaikkiaan 5,5–6,0 miljardia kruunua. Myös Nokialle ja Huaweille patentti- ja lisensointitulot ovat entistä tärkeämpiä tulonlähteitä.

Applen ja Ericssonin uusin sovintoratkaisu päättää kaikki käynnissä olevat patenttia koskevat oikeudelliset riidat osapuolten välillä useissa maissa, mukaan lukien Texasin itäisen piirin oikeudessa, nostamat kanteet sekä Yhdysvaltain kansainväliselle kauppakomissiolle (USITC) jätetyt valitukset.

Ericsson ja Apple ovat sopineet vahvistavansa myös teknologia- ja liiketoimintayhteistyötään, mukaan lukien teknologian, yhteentoimivuuden ja standardien kehittäminen. Ericssonin IRP-vastaava Christina Peterssonin mukaan Apple-sopimus on myös strategisesti tärkeä  yrityksen5G-lisenssiohjelmalle.

Uusi sopimus sisältää maailmanlaajuisen ristikkäisen lisenssin patentoiduille solukkostandardin olennaisille teknologioille ja myöntää tiettyjä muita patenttioikeuksia. Tämä antaa molemmille yrityksille mahdollisuuden keskittyä edelleen parhaan teknologian tuomiseen globaaleille markkinoille.

Vastaavia patenttisopimuksia on tekeillä muillakin tietoliikennettä kehittävillä tahoilla Nokiasta Huaweihin. Uusimpana Huawei on sopinut kiinalaisen Oppo-yhtiön kanssa patenttiensa ristiinkäytöstä samalla kun Nokialla patenttineuvottelut ovat Oppon kanssa kesken ja vaikka niitä on vauhditettu oikeuskanteilla eri puolilla maailmaa. Huawei kertoi tehneensä äsken sopimuksen patenttien käytöstä kännykkävalmistaja Samsungin kanssa.

Kuvituskuva: Ericsson

Päivitetty