Vaasan piensatelliitti sai ilmaisen laukaisun kiertoradalle

Piensatelliittien lähettäminen on tullut koko ajan halvemmaksi tai lähetyskulut voi saada jopa ilmaiseksi jos osuu kohdalle. Sellainen sattui Vaasan yliopiston KvarkenSpaceEco-piensatelliittihankkeelle, joka voitti ilmaisen laukaisun Berliinissä viime viikolla  järjestetyssä konfrenssissa yhdeksän muun hankkeen tavoin.

Suomalainen merenkurkun yli ulottuneessa KvarkenSpaceEco-hankkeessa kehitetty KvarkenSat-satelliitti laukaistaan avaruuden kiertoradalleen Isar Aerospace Technologiesin Spectrum-pienraketin toisella lennolla, joka on suunniteltu tapahtuvaksi vuonna 2023 tai 2024.

Palkinnot jaettiin Berliinissä piensatelliittikonferenssin yhteydessä. Vaasan yliopiston puolesta palkinnon vastaanotti laboratorioinsinööri, väitöstutkija Jaakko Isoaho (toinen vasemmalta). Kuva: DLR

’’On hienoa, että KvarkenSat pääsee Spectrumin vapaamatkustajaksi eikä meidän tarvitse maksaa laukaisukustannuksia. Merkittävämpää on kuitenkin se, että hankkeessamme suunniteltu satelliitti on noteerattu satojen kilpailuun osallistuneiden eurooppalaissatelliittien joukosta palkinnon arvoiseksi’’, toteaa hiljattain päättyneen KvarkenSpaceEco-hankkeen projektipäällikkö Kendall Rutledge Vaasan yliopistosta.

Vaikka hanke on päättynyt, KvarkenSat-piensatelliitin rakentaminen ja testaukset jatkuvat Luulajan teknillisessä yliopistossa ja Ruotsin avaruusfysiikan instituutissa Kiirunassa. Satelliitin valmistumisaikataulu sopii hyvin yhteen Spectrum-raketin toisen lennon suunniteltuun aikatauluun.

Vaasan yliopistossa laboratorioinsinöörinä työskentelevä ja väitöstutkimusta tekevä Jaakko Yliaho oli mukana Berliinin piensatelliittikonferenssissa ja vastaanotti palkinnon satelliitin tulevan omistajan eli Vaasan yliopiston puolesta. Valintakriteereinä teknologian edistyksellisyys ja uusien teknologioiden testaus

Ilmaiseen laukaisuun oikeuttavat palkinnot ovat osa Saksan avaruusjärjestön Microlauncher Competition -ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisen avaruustoiminnan kaupallistamista ja parantaa alan yritysten ja tutkimuslaitosten kilpailukykyä.

Ohjelman aikana kaksi saksalaisyritystä, Isar Aerospace Technologies ja Rocket Factory Augsburg, ovat kehittäneet pienikokoisia kantoraketteja, joilla kuljetetaan piensatelliitteja avaruuteen. Molempien yritysten kaksi ensimmäistä lentoa täyttyvät Saksan avaruusjärjestön valitsemista piensatelliiteista, jotka ovat eurooppalaisten tutkimuslaitosten ja pienyritysten suunnittelemia. Ilmaiselle lennolle pääsevien satelliittien valintakriteereinä olivat satelliitin hyötykuorman eli satelliittiin pakattavan teknologian edistyksellisyys ja uusien teknologioiden testaaminen.

Aloituskuva: Palkintopokaali on näköisversio piensatelliitista. Kuva: Johanna Haveri