Suomi rakensi ennätysmäärän tuulivoimaa

Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna ennätykselliset 75 prosenttia. Investointien määrä oli 2,9 miljardia euroa ja panostukset jatkuvat lähivuosina edelleen, mutta eivät aivan yhtä voimakkaana. Suomeen suunnitellaan silti myös uusia mittavia merituulivoimapuistoalueita.

Suomeen rakennettiin viime vuoden aikana 2 430 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Kaikkiaan uusia voimaloita otettiin käyttöön 437, joten Suomessa oli vuoden loppuun mennessä tuulivoimaloita käytössä 1 393.

Suomessa merituulivoimalat ovat uusin kehitystrendi.

Voimaloiden kokonaisteho oli 5 677 megawattia, johon uudet toivat 2 430 megawatin kasvun. Valtaosa uusista tuulivoimaloista on alkanut tuottamaan sähköä vasta vuoden lopussa, joten niiden tuotanto alkaa näkyä kuluvan vuoden tuotantoluvuissa.

”Investointien lisäksi tuulivoima kasvattaa maamme energiaomavaraisuutta nyt todella hyvällä vauhdilla – juuri silloin kuin uutta ja edullista sähköntuotantoa eniten tarvitaan”, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) toimitusjohtaja Anni Mikkonen. 

Alan kovin kasvu lienee silti jo takana, sillä STY:n Mikkosen mukaan tuulivoiman lisärakentaminen tulee tasaantumaan lähivuosiksi noin 1 000 megawatin vuositasolle.

Tuulivoimayhdistys STY seuraa investointipäätöksiä ja kerää ne rakenteilla olevien tuulivoimahankkeiden listaan. Sen mukaan esimerkiksi tänä vuonna on valmistumassa noin 1 000 megawattia uutta kapasiteettia, vuonna 2024 yli 1 200 megawattia ja vuonna 2025 taas noin 1 000 megawattia.

Luvut elävät todennäköisesti vielä ylöspäin ainakin vuosien 2024 ja 2025 osalta. Vuonna 2025 tuulivoiman odotetaan kattavan vähintään 28 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta, arvioi STY tiedotteessaan.

Lisää: Suomeen rakenteilla olevien tuulivoimahankkeiden lista ladattavissa (LINKKI) ja aiemmat tuulivoimaa käsitelleet uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: STY