Nopeammat Apple-sirut Mac-uutuuksiin

Apple esitteli eilen viimeisimmät suoritin- ja järjestelmäpiirinsä uusien kannettavien ja pientietokoneidensa yhteydessä. Uudet 40 ja 67 miljardin transistoritoiminnon M2 Pro- ja M2 Max-piirit ovat toteutettu viiden nanometrin tuotantoprosessilla.

Applen uusissa MacBook- ja Mac Mini -tietokoneiden M2 Pro ja M2 Maxissa on aiempiin M2-piireihin verrattuna entistä tehokkaampi prosessori, grafiikkaosa sekä suurimmillaan 96 gigatavua yhtenäistä muistia. Myös virrankulutuksen tehosuhdetta on parannettu.

Uusi M2 Pro skaalaa Applen kehittämää M2:n arkkitehtuuria ja tarjoaa 10-12-ytimisen prosessorin ja jopa 19-ytimen GPU-grafiikkaosan. Piirissä on 40 miljardia transistoritoimintoa, 200 Gt/s:n yhtenäinen muistikaistanleveys ja suurimmillaan 32 gigatavua nopeaa, matalan latenssin yhtenäistä muistia.

Tehokkaampi M2 Max perustuu muuten M2 Pron, mutta tarjolla on jopa 38-ytiminen GPU-grafiikkaosa ja kaksinkertainen yhtenäinen muistikaistanleveys sekä suurimmillaan 96 gigatavua yhtenäistä muistia. Siinä on 67 miljardia transistoritoimintoa, joka on kymmenen miljardia enemmän kuin M1 Maxilla ja yli kolme kertaa enemmän kuin viime kesänä julkistetussa M2:ssa.

M2 Maxi 400 Gt/s:n yhtenäisen muistin kaistanleveys on kaksi kertaa leveämpi kuin M2 Pron. Molemmissa uutuussiruissa on tehokkuuden lisäksi parannettu muitakin osuuksia, esimerkiksi nopeampi 16-ytiminen Neural Engine -tekoälyosuus ja yrityksen kehittämä mediamoottori.

Lisää: Applen (LINKKI) sivulta julkistusvideo ja tekniikat 17.1.2023 (LINKKI) sekä aiemmat Apple-piiriuutuudet (LINKKI) Uusiteknologia fi:ssä.