Mikä tahansa tietokone on kunnostettavissa

Käytetty elektroniikka mikroista kännyköihin kiinnostaa entistä useampaa, kertoo Mcaren Matti Uronen varsinkin kunnostettuna. Myös yrityksille käytetyt it- ja mobiililaitteet olisivat hänen mukaansa kustannustehokas ratkaisu. Mcaren lisäksi käytettyjä laitteita kauppaa puolenkymmentä muutakin yritystä.

Pelkät pohjoisen omat käytetyt laitteet eivät riitä vaan esimerkiksi Mcare Group hankkii käytettyjä elektroniikkalaitteita eri kanavien kautta Euroopan lisäksi Yhdysvalloista. ’’Valtuutettuna monimerkkihuoltona voimme kustomoida käytettyjä laitteita pohjoismaisille markkinoille esimerkiksi vaihtamalla tietokoneen näppäimistömerkit’’, sanoo huoltoyhtiö Mcare Groupin toimitusjohtaja Matti Uronen.

Toimitusjohtaja Matti Uronen,  Mcare Group Oy

5–10 vuotta vanhat laitteet sopivat Urosen mukaan kotikäyttöön ja harvassa työssäkään tarvitaan uutta laitetta. Urosen mukaan harvassa työtehtävässä tarvitaan uutta älylaitetta, sillä lähes mitä tahansa työtä voi tehdä hyvälaatuisella pari vuotta vanhalla puhelimella tai tietokoneella. ’’Asianmukaisesti tarkastettu ja huollettu käytetty laite on aivan yhtä hyvä kuin uusi. Usein sen saa hankittua kymmeniä prosentteja edullisemmin ja lisäksi käytetty on aina ympäristöystävällisempi kuin uusi laite’’, Mcaren Uronen sanoo.

’’Meillä tarkastetut ja huolletut laitteet täyttävät aina kaikki tietoturvastandardit, niissä käytetään vain alkuperäisiä osia ja huollot tehdään varmasti laitevalmistajien ohjeiden mukaan. Jokainen laite pudistetaan ja ennallistetaan huolella ennen kuin se toimitetaan uudelle käyttäjälle’’, Uronen tarkentaa.

Mcare huoltaa vuosittain noin 200 000 laitetta, joista lähes kaikki palaavat käyttöön. Ja jos kännykkää, tablettia tai tietokonetta ei saa korjattua, niistä kerätään toimivat osat talteen ja loppuosa menee kieroon. Älypuhelimet ovatkin Urosen mukaan kuin pieniä kaivoksia, joista kannattaa aina kerätä arvokkaat raaka-aineet hyödynnettäväksi. Se onkin tärkeää, sillä maailmalla erikoisimmista maametalleista alkaa olla pulaa.

Useimmiten mikä tahansa kännykkä on huollettavissa käyttökuntoon.

Useimmiten puhelin olisi hänen mukaan kuitenkin huollettavissa käyttökuntoon. Uusi akku saattaa maksaa vain pari kymppiä, mutta moni saattaa jättää sen vaihtamatta ja ostaa turhankin takia uuden tuhannen euron älypuhelimen.

Alun perin Apple-tuotteisiin keskittyneellä Mcarella on nykyään laajat valtuutukset huoltaa lähes kaikkien merkittävien valmistajien laitteita, joihin kuuluvat esimerkiksi Huawei, OnePlus ja Xiaomi. Ja yrityskaupan kautta myös Samsungin laitteet kuuluvat huollon piiriin.

Euroopassa myydään älypuhelimia yli 100 miljardilla eurolla, josta käytettyjen ja kunnostettujen puhelinten osuus on vasta hieman yli kymmenen prosenttia. Vain yksi neljästä aiemmin omistetusta puhelimesta myydään uudelleen, mikä on Mcaren Urosen mielestä haaskausta.

Mcarella on toimipisteet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsi on käytettyjen laitteiden hankinnassa Mcaren mukaan edelläkävijä ja samalla Mcaren suurin markkina-alue. ”Ruotsissa on nyt käynnissä kiertotalouden murros, jossa jo 10–20 prosenttia kuntapuolen älylaitteista hankitaan käytettynä. On vain ajan kysymys, milloin muut pohjoismaat tulevat perässä”, Mcaren Uronen arvioi.  MCare Group hakee lisää nostetta parhaillaan meneillään olevalla seitsemän miljoonan euron osakeannilla kasvurahoitusyhtiö Springvestin kautta.

Myös oululaisella käytettyä IT-koneita kauppaavalla Taitonetillä näkyvät epävarmat ajat kysynnän kasvuna. Myynnin nousun takana on erityisesti kuluttajien tarve löytää edullisempia vaihtoehtoja uusille koneille ja kiertotalouden suosiminen. ”Kovat ajat laittavat tekemään myös positiivisia valintoja tietokoneen hankinnoissa. Puntarissa on hinta-laatusuhde ja huoli luonnonvarojen liikakäytöstä’’, kertoo Taitonetti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Veijola.

”Näemme myös Ruotsissa kovaa kasvua ja siellä on sama ilmiö menossa kuin Suomessakin. Yhä useammat kuluttajat hakevat yhä hintatietoisemmin käytettyjä tietokoneita vaihtoehtona uusille tietokoneille.” jatkaa Veijola. Taitonetille heinäkuussa alkanut tilikausi on tuonut liikevaihtoon positiivista kasvua ja kovin kasvukuukausi oli marraskuu liki kymmenen prosentin kasvulla. Samaan aikaan uusien laitteiden toimijat ovat ilmoittaneet 10-30 prosentin pudotuksesta liikevaihtoihinsa.

Käytetyissä laitteissa on Mcaren  ja Taitonetin lisäksi muitakin vastaavia toimijoita, muun muassa käytettyihin Applen iPhone-kännyköihin keskittynyt Swappie, jolla on huoltotehtaat Suomen lisäksi Virossa. Lisäksi jotkut kulutuselektroniikkaketjut ovat alkaneen myydä uusien laitteiden lisäksi käytettyä elektroniikkaa.

Lisää: Aiemmat käytettyä elektroniikkaa ja IT-tekniikkaa käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvat: Mcare Group

Päivitetty