Elements of 6G Unleashed -seminaarivideot katsottavissa

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka avasi Business Finlandin ja 6G Finlandin Helsingissä järjestämän Elements of 6G Unleashed -tapahtuman. Harakka korosti avauspuheenvuorossaan demokraattisten maiden yhteistyötä teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Samalla kerrottiin vuoden alussa startanneesta 6G Bridge -tutkimushankkeesta. Tapahtuman kaikki videotallenteet ovat nyt katsottavissa netissä.

Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa keskusteltiin viimeaikaisesta edistyksestä 6G:n tutkimuksessa ja kehityksessä kansallisella ja koko Euroopan tasolla. Suomi on johtava maa mobiiliteknologioissa, mukaan lukien entistä tehokkaampien 6G-verkkojen kehitystyössä.

Ministeri Harakka tapasi EU:n sisämarkkinakomissaarin Thierry Bretonin, joka piti tilaisuuden loppupuheenvuoron.  Ministeri Harakka ja komissaari Breton keskustelivat muun muassa kyberturvallisuudesta. Bretonia kiinnosti myös Suomen suunnittelema uusi arktinen tietoliikenneyhteys. Lisäksi EU:n kybervalmiudet korostuvat nykytilanteessa entisestään.  ’’Keskeiset arvomme, yksilönvapaus ja perusoikeudet, on taattava 6G-sääntelyssä ja -standardeissa’’, sanoi tilaisuudessa liikenneministeri Timo Harakka. Myös ilmastonsuojelu on huomioitava aivan alusta pitäen Harakka sanoi.

Vihreä ja digitaalinen siirtymä kulkevat seminaarin puhujien mukaan käsi kädessä. Ei ole toista ilman toista. Siksi vihreän tuotannon suunnitelmissa kannattaa panostaa sinne, missä Euroopalla on kilpailuetu. Samalla uusi 6G on ilmastoteollisuuden mahdollistaja. Seminaarissa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi Nokian 6G-tutkimuksesta, ABB:n Simo Säynevirta yrityksen vihreästä siirtymästä sekä Nokian Bell Labsin radiojärjetelmätutkimuksen johtaja Mikko Uusitalo 6G-alueen eurooppalaisista Hexa-X- and Hexa-X-II-ohjelmista.

Vuoden alusta käynnistyi myös uusi Business Finlandin6G Bridge -ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta globaali johtaja kestävään teollisuuteen ja tulevaisuuden yhteiskuntaan liittyvissä 5G Advanced- sekä 6G-teknologioissa. 6G Bridge -ohjelma on käynnissä vuoden 2026 loppuun. Sen budjetti innovaatiorahoitukseen on 130 miljoonaa euroa. Se kannustaa suomalaisia huippututkijoita ja yrityksiä lisäämään sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä.

Ohjelman kohderyhmää on ICT-teollisuus mukaan lukien suuret yritykset kuten Nokia ja Ericsson. Se tukeutuu ohjelmiin ja yhteisöihin kuten 6G Finland, 6G Flagship, 5G Momentum, Allied ICT Finland, Suomen Akatemiaan sekä Teknologiateollisuuteen ja ulkomaisiin yrityksiin, jotka investoivat Suomeen

’’6G Bridge -ohjelma on Business Finlandin Digital Native Finland -mission tärkeä rakennuspalikka. Olen erityisen iloinen siitä, että meillä on jo vahva yhteisten päämäärien eteen työskentelevä yhteisö 6G Bridgen takana, sanoo Janne Järvinen, Digital Native Finland -mission johtaja.

Lisää: Business Finlandin Elements of 6G Unleashed-seminaarin 6.2.2023 ohjelma ja sivulla oleva linkki tapahtuman videotallenteisiin (LINKKI), 6G Bridge -ohjelma (LINKKI) sekä aiemmat 6G-tutkimusta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Nokia on mukana Suomen 6G-tutkimuksen lisäksi eurooppalaisissa 6G:n Hexa-X- ja Hexa-II-ohjelmissa. Kuvassa Nokian Bell Labsin radiojärjetelmätutkimuksen johtaja Mikko Uusitalo. Kuva: Business Finland

Päivitetty 10.2.2023