Tellabsin entisen tiloihin uusi datakeskus

Useita datakeskuksia Poismaissa operoiva atNorth avaa Suomeen kolmannen datakeskuksen. tietoliikenneyritys Tellabsin käytössä alkuaan olleisiin Espoon Sinimäentien tiloihin rakentuu 15 megawatin tehoinen huipputason datakeskus, jonka tilat yritys osti äskettäin kiinteistösijoitusyhtiö Tallbergilta.

Uudella 15 megawatin tehoisella datakeskuksella  atNorth vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden lisäksi Suomessa. Tammikuussa yhtiö ehti kertoa jo  ostaneensa Advanialta kaksi datakeskusta Suomesta, ja nyt Espoon Sinimäentiellä sijaitseviin tiloihin syntyy uusin datakeskus vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä.

Datakeskuksissa atNorth lupaa panostaa vahvasti kestävään kehitykseen ja sen datakeskukset noudattavat kiertotalouden periaatteita. Lämmön talteenottojärjestelmän avulla uuden datakeskuksen synnyttämä hukkalämpö syötetään pääkaupunkiseudun kaukolämpöverkkoon.

Myyntijohtaja Pekka Järveläinen, atNorth

Suomen atNorthin myyntijohtajaksi nimitetyn Pekka Järveläisen mukaan uusiutuvan energian hyvä saatavuus, kehittynyt tietoliikenneverkko, turvallinen yhteiskunta ja viileä ilmasto tekevät Suomesta houkuttelevan investointikohteen datakeskustoimijoille.

Suomi on datakeskustoimijan näkökulmasta monille toimijoille entistä kiinnostava markkina. Asiakkaiden tarve luotettaville, tehokkaille ja ilmastoystävällisille konesalipalveluille kasvaa globaalisti. Siksi myös atNorth ja Järveläinen näkee Suomen erittäin potentiaalisena kasvumarkkinana.

Järveläinen on datakeskus- ja pilvipalvelualan konkari. Hän on yksi Suomen datakeskusjärjestön perustajista. Suomen kansallisen standardointityöryhmän puheenjohtajana hän oli avainroolissa viemässä energian uudelleenkäytön vaatimusta (Energy Reuse Factor, ERF) osaksi datakeskustoiminnan kansainvälistä ISO-standardia.  Hän on työskennellyt urallaan myös valokuitu- ja laajakaistayhteyksien kehittämistehtävissä Telialla ja IT-ulkoistuksien parissa CGI:llä.

Datakeskusoperoijien mielessä Suomen houkuttelevuutta lisäävät sijainti Euroopan ja Aasian välissä, jota suunnitteilla olevan Far North -merikaapeli edelleen parantaisi. Siksi ei ole ihme, että myös Microsoft on tuomassa Suomeen ja Espooseen suurimittaisen datakeskuksen, jonka maakäytöstä saatiin lopulliset luvat rakentamiseen.

Islannissa pääkonttoriaan pitävä atNorth on rajat ylittävä datakeskuspalveluyhtiö, joka tarjoaa skaalautuvia konesali- ja suurteholaskennan palveluita Islannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Yhtiö hallinnoi jo nyt pohjoismaissa viittä datakeskusta ja kuudes avautuu Islannin Akureyrissä vuoden 2023 toisella neljänneksellä. Yhtiö perustettiin vuonna 2009 ja se siirtyi Partners Groupin omistukseen vuonna 2022. Lisää yrityksen taustoista a: atNorth.com

Lisää: Datakeskuksia käsitelleet aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Espoon Sinimäentielle sijoittuva atNorthin datakeskus. Tellabsin entiset tilat AtNorthille myi Tallbergin kiinteistöt.