Markkinoilta poistettiin latureita ja ledivalaisimia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 42 vaarallista sähkölaitetta, kuten pääosin latureita, muuntajia ja led-valaisimia. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 25 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

Tukes teki viime vuonna sähkölaitteiden markkinavalvontaa 1700 kivijalkamyymälään ja verkkokauppaan. Yhteensä 355 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaitoksiin (SGS Fimko ja SGS UK).  Testausten perusteella 42 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset yhdeksän laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä.

Eniten markkinoilta poistettiin erilaisia valaistustuotteita, kuten led-valaisimia, led-valaisintarvikkeita ja led-valonheittimiä ja toiseksi eniten erilaisia latauslaitteita sekä muuntajia. Muut poistetut laitteet olivat esimerkiksi otsonointilaitteita, johtokeloja ja keittolevyjä.

Lisäksi suomalaisetkin kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.

Suurin osa suomalaisista (89 %) uskoo edelleen, että viranomainen tarkastaa ennakkoon markkinoille tulevat sähkölaitteet. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan sähkölaitteiden pakollinen ennakkotarkastus päättyi jo lähes 30 vuotta sitten kun liityttiin Euroopan unioniin.

Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. CE-merkki on sähkölaitteissa valmistajan merkki siitä, että heidän mielestään tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset ja tuote on sen takia saanut vapaan liikkuvuuden EU:ssa.

Kuvituskuva: Tukes