Raspberry Pi-pikkukortti 5G-tukiasemaan

Brittioperaattori Vodafone esittelee Barcelonan mobiilimessuilla pienikokoista 5G-tukiaseman prototyyppiä, joka on toteutettu pienikokoisen Raspberry Pi:n ja englantilaisen Lime Microsystemsin ohjelmistoradion pohjalta.

Vodaphonen kehittämä 5G-tukiasema on täysin yhteensopiva Open Radio Access Network (RAN) -standardien kanssa, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää minkä tahansa tietokonelaitteiston kanssa.

Raspberry Pi CM 4- ja 3 -moduulit.

Protolaite yhdistää Raspberry Pi 4:n ja pienen Lime Microsystemsin 5G-yhteensopivan sulautettavan ohjelmiston määrittämän ohjelmistoradiopiirilevyn (SDR).  Tuloksena olevaa järjestelmää voidaan sitten käyttää joko osana omistettua yksityistä verkkoa, laajemman MPN:n laajennusta tai yhdistettynä Vodafonen julkiseen verkkoon kuten mitä tahansa muuta tukiasemaa.

Radio-osa on täysin yhteensopiva Open Radio Access Network (RAN) -standardien kanssa, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää minkä tahansa tietokonelaitteiston kanssa, joka pystyy käyttämään Open RAN -yhteensopivia ohjelmistoja. Konsepti kehitettiin Open RAN -innovaatioiden tehostamiseksi Vodafonen uudessa eurooppalaisessa tutkimuskeskuksessa Málagassa.

Lime Microsystemsin softaradiomoduuleja.

Tukiaseman 64-bittisellä neliytimisellä Arm Cortex-A72 -suorittimella toimiva Raspberry Pi 4 sopii monenlaisiin laskentatehtäviin. Kortin pieni muoto ja alhainen virrankulutus tekevät siitä hyödyllisen alustan sulautetuille sovelluksille.

Lime Microsystemsin SDR XTRX-kortti tuo tukiasemaan radiotaajuusominaisuudet. Se perustuu Xilinxin Artix 7 35T FPGA-piiriin sekä Lime Microsystems omaan LMS7002M MIMO FPRF -lähetin-vastaanotinpiiriin. Limen piiri voi toimia taajuusalueella 100 kHz – 3,8 GHz kaistanleveydellä 61,44 megahertsiin asti ja jonka ulostuloteho voi olla jopa 10 dBm.

Vodaphonen prototukiaseman kehityksen taustalla on operaattorin halukkuus tuoda 5G-pohjaiset privaattimobiiliverkot (MPN) myös pienempien yritysten ratkaisuksi.  Nykyisin privaattiverkoja käytetään pääosin isommissa yrityksissä, esimerkiksi teollisuuden laitteiden ja koneiden yhdistämiseen sekä tulevaisuudessa autonomisiin ajoneuvoihin ja robotteihin.

Lisää:   Vodafonen tiedote (LINKKI) ja video (LINKKI) sekä Lime Microsystemsin softaradiomoduulit (LINKKI) ja Raspberry Pi 4 (LINKKI)

Kuva: Vodaphonen 5G-protopientukiasema ja Lime Microsystems SDR-moduuleja.