Eurooppa suunnittelee jo 1000 kubitin kvanttitietokonetta

Yhteiseurooppalaisen OpenSuperQPlus-jatkohankkeen tavoitteena on kehittää 1000 kubitin kvanttitietokone. Mukana on 28 toimijan kymmenestä eri maasta. Suomesta mukana ovat Aalto, Bluefors, CSC, IQM ja VTT.

Euroopan kvanttiteknologian lippulaivaohjelma jatkaa alkuperäisen OpenSuperQ-hankkeessa tehtyä työtä.  Ensimmäinen vaihe, OpenSuperQPlus 100, on käynnistymässä. Siinä tieteellisen laskennan CSC on mukana kehittämässä pilviyhteyksiä ja suomalaisen IQM:n kanssa Elmer-ohjelmiston suorituskykyä,

Kvanttikoneen rakentamishankkeen tavoitteena on 3,5 vuoden kuluessa kehittää ensin kvanttialueen laitteistojen ja ohjelmistojen arviointijärjestelmiä sekä 100 kubitin tietokone.  Ja toiseksi samalla tutkia tärkeimpiä 1 000 kubitin kvanttitietokoneen edellyttämiä komponentteja ja teknologisia linjauksia.

Uudessa saksalaisen Jülichin tutkimuskeskuksen koordinoimassa jatkohankkeessa on mukana 28 kumppania kymmenestä eri maasta. Jatkohanketta rahoittaa Euroopan unioni Horisontti Eurooppa puiteohjelman määrärahoista 20 miljoonalla eurolla.

Lisää: OpenSuperPlus-hanke (LINKKI),  ja aiemmat kvanttitietokoneita käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuvituskuva: VTT/kvantti