Loputkin puhelinlangat häviävät tienvarsilta

Teleoperaattori DNA purkaa kuparisen puhelinverkkonsa vuoteen 2025 mennessä. Purkaminen alkaa Itä-Suomessa alkaa suuremmassa määrin loka–marraskuussa 2023 ja jatkuu vuonna 2024. Samalla katoavat maanteiden varsilta puhelinkaapelit  vaikka sähköjohtoja teiden varsille yhä jääkin.

Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, mutta yhteensä kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta.  Nykyaikaisiin tarpeisiin kupariverkko on kuitenkin riittämätön.

”On selvää, että nykyajan vaatimuksiin 1800-luvulta peräisin oleva teknologia alkaa olla melko riittämätöntä”, summaa DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kuvassa DNA:npuhelinverkon tilaajaristikytkentälinjasto. Kuva: Hannu Peltola / DNA

Korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti matkapuhelintekniikoin. DNA kertoo purkamistöitä tehtävän pääosin Pohjois-Savossa, mutta pieneltä osin myös Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

DNA:n koko jäljellä oleva kupariverkko tullaan korvaamaan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. DNA tiedotti asiasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2021 ja varsinainen purkaminen alkoi vuonna 2022 Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, missä työ on jatkunut myös kuluvana vuonna.

Kaikkiaan DNA:n kupariverkon purkutyöt koskettavat niitä kuntia Suomessa, joissa DNA:lla on kupariverkkopohjaisia palveluja. Alueellinen purkaminen alkaa aina jäljellä olevien asiakkaiden ohjaamisella uusien palveluiden pariin. Kun alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon piirissä, DNA purkaa tarpeettomat laitetilat ja laitteistot, jotka kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön.

Lisää: DNA:n kupariverkon purkaminen (LINKKI).

Kuvituskuva: Kupariverkon purkamisen myötä korvaavat kaapeli-, kuitu- ja mobiiliyhteydet kulkevat joko maan alla tai langattomasti. Kuva: DNA