Vuoden teknologiajohtajat valittiin – yhdestä innovaatioprofessori

Vihertävän meriteollisuuden lisäksi kvantti- ja optoelektroniikka siivittivät tämän vuoden teknologiajohtajien nimeämistä. Valituksi tulivat Wärtsilän Juha Kytölä ja IQM Quantum Computersin Kuan Yen Tan sekä innovaatioprofessoriksi Tampereen yliopiston optoelektroniikan osaaja Mircea Guina.

Suurten yritysten sarjassa Vuoden teknologiajohtajaksi 2023 palkittu Juha Kytölä on tehnyt pitkän ja merkittävän uran Wärtsilä Marine Powerissa, missä hän toimii tällä hetkellä teknologiajohtajana. Vuonna 2021 Wärtsilästä tuli Business Finlandin Veturiyritys. Wärtsilän veturihankkeessa edistetään nollapäästöistä merenkulkua, ja Kytölän rooli on ollut korvaamaton hankkeen käynnistysvaiheessa.

Pk-yritysten sarjassa vuoden teknologiajohtajaksi 2023 nimitettiin IQM Quantum Computersin CTO ja perustaja Kuan Yen Tan. IQM on Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimusaktiviteettien spin-offina syntynyt yritys, joka on jo mukana rakentamassa kvanttitietokoneita Suomen lisäksi Saksaan, Ranskaan ja Espanjaan. Palkittu Kuan Yen Tan on IQM:n perustajajäseniä ja hän ollut mukana yrityksen kasvussa ja kehityksessä alusta asti. Hänen kollegansa kuvaavat häntä visionääriksi, joka johtaa yhtä maailman innovatiivisimmista insinööri- ja tutkijajoukoista. Lisäksi hänen akateeminen työnsä on kansainvälisesti tunnustettua.

Vuoden innovaatioprofessoriksi valittiin optoelektroniikan professori Mircea Guina, joka johtaa Tampereen yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskuksella (ORC) tehtävää tutkimustyötä. Se on auttanut puolijohde-laserteollisuuden kasvua Suomessa ja sillä on ollut myös merkittävä rooli uusien fotonialan kehittämiseen käytettävien alustojen edistämisessä.  Professori Guina on toiminut mentorina useille yrityksiä perustaville tiimeille ja ollut mukana perustamassa kolmea spin-offia: Vexlumia, Picophotonicsia and Reflekronia.

Vuoden 2023 teknologiajohtajien finalisteina olivat tänä vuonna suurten yritysen kategoriassa Fintrafficin Janne Lautanala ja Metsä Fibren Kaija Pehu-Lehtonen sekä pk-yritysten kategoriassa Varjon Urho Konttori ja Optofidelityn Nikhil Pachhandara. Vuoden 2023 innovaatioprofessoriksi kisasivat finalisteina VTT:n Ali Harlin ja Janna Saarela Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista. Vuoden teknologiajohtaja- ja innovaatioprofessori-valinnat tekivät Teknologiateollisuus ry ja innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse.

Kuva: Vasemmalta vuoden 2023 teknologiajohtaja Juha Kytölä, innovaatioprofessori Mircea Guina sekä vuoden toiseksi teknologiajohtajaksi valittu Kuan Yen Tan. Kuva: Spinverse.