Europatenttien määrä kasvussa – Nokia kuudes

Suomalaisyritysten patenttihakemukset Euroopan patenttivirastoon (EPO) kasvoi viime vuonna 1,5 prosentilla runsaaseen pariin tuhanteen ehdotukseen. Audiovisuaalisen teknologian keksintöjä patentoitiin kasvavasti ja tietoliikennejätti Nokia oli viestinnässä kuudentena koko Euroopan listalla 620 hakemuksellaan.

Euroopan patenttiviraston uusimpien tilastojen mukaan suomalaisyritykset ja keksijät jättivät viime vuonna 2140 patenttihakemusta, joka on 1,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu hiipui, sillä vuonna 2021 kasvua tuli 11 prosenttia ja 2020 kasvu oli 11,4 prosenttia.

Suomesta tulleet patenttihakemukset kasvoivat erityisen paljon audiovisuaalisen teknologian sektorilla, jossa kasvua tuli 76,2 % verrattuna 2021 vuoteen. Suomen hakemusmäärät tällä toimialalla ohittivat kasvuprosenteissa jopa Ranskan (+22,3 %) ja Kiinan (+15,2 %) kaltaiset johtavat maat.

Sen sijaan digitaalisen viestinnän osalta suomalaiset patenttihakemukset vähenivätkin 1,4 prosenttia, mutta silti joka kolmas eurooppalainen patenttihakemus Suomesta liittyi digitaaliseen viestintään, johtuen pääasiassa Nokian tutkimuksesta ja kehityksestä.

Nokia oli i ensimmäisellä sijalla suomalaisyritysten eurooppalaisissa patenttihakemuksissa ka maailmanlaajuisessa EPO-tilastossa Nokia oli yrityksistä sijalla 16 (edellisellä kerralla sijalla 14) 1033:lla hakemuksellaan.

Nokia oli myös sijalla 6 digitaalisen viestinnän alalla. Nokian edellä olivat vain piirivalmistaja Qualcomm (ensimmäisellä sijalla, 2155 patenttihakemusta), Huawei. Ericsson, Samsung ja ZTE. Suomen-tilastoissa Nokian jälkeen tulivat Stora Enso (62 hakemusta), Valmet (51), Metso Outotec (41) ja Kone (37).

Suomi säilytti myös Euroopan Patenttiviraston listalla viidennen sijan, kun patenttihakemusten määrä suhteutettiin väestöön. Vuonna 2022 Suomesta jätettiin kaikkiaan 386 hakemusta miljoonaa asukasta kohti. Lukua voidaan pitää maan innovaatiokyvyn mittarina. Edellä olivat vain Sveitsi, Ruotsi, Tanska ja Alankomaat.

Patenttihakemusten määrässä mitattuna Saksa on edelleen johtava maa, vaikka hakemusten määrä vähenikin 4,7 prosentilla viime vuonna. Syynä tiputukseen olivat muun muassa liikenne (sisältäen autoteollisuuden), sähköiset laitteet ja orgaaninen hienokemian teollisuus. Lähes kaikissa muissa johtavissa Euroopan maissa patenttihakemusten määrä lisääntyi, kuten Ranskassa (+1,9 %), Sveitsissä (+5,9 %) ja Alankomaissa (+3,5 %). Niissä muissa maissa, joista tuli yli 1000 hakemusta, suurimmat kasvut nähtiin Irlannissa (+12,3 %) ja Belgiassa (+5,0 %).

Kaikista Euroopan kaupungeista Espoosta tuli Euroopan kuudenneksi eniten hakemuksia (1249). Edellä olivat vain München, Pariisi, Eindhoven, Tukholma ja Lontoo. Uudenmaan osuus kaikista Suomen hakemuksista oli lähes kolme neljäsosaa (73,4 %). Uusimaa oli myös kymmenenneksi vahvin eurooppalainen (EU27) maakunta EPO:n tilastoissa. Sijoitus nousi yhdellä vuodesta 2021.

Patentit eivät kiinnosta vain suuryrityksiä. Merkittävä osa EPO:lle tulleista hakemuksista saapui pieniltä organisaatioilta: vuonna 2022 joka viides Euroopasta tullut patenttihakemus saapui joko yksittäiseltä keksijältä tai pk-yritykseltä (alle 250 työntekijää). Lisäksi seitsemän prosenttia hakemuksista tuli yliopistoilta tai julkisen sektorin tutkimuslaitoksilta.

Lisää: EPO:n vuoden 2022 patenttitilastot (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia