Kymmenillä miljoonilla euroilla parempaa tietoturvaa ja koneiden digitalisaatiota

Valtion tutkimusrahoituksen jakaja Business Finland on tehnyt kymmenien miljoonien eurojen rahoituspäätökset koneyhtiö Konecranesille, sekä viidelle muulle yritykselle, joita ovat oululainen teknologiakehittäjä Bittium, taajuusmuuttajavalmistaja Danfoss, lääkealan Orion sekä metsäkoneiden Ponsse tytäryhtiö Epec. Kyse on uusista veturiyrityksistä, joiden avulla pyritään laajemminkin vauhdittamaan alan tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Rahoituspäätökset ovat jatkoa joulukuussa 2022 tehdyille päätöksille. Joulukuussa rahoitetut sekä nyt rahoitettavat yritykset sitoutuvat yhteensä 375 miljoonan euron tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäyksiin rahoitettujen projektiensa aikana. Business Finland voi rahoittaa veturiyritystä 20 miljoonalla eurolla, ja haastajaluokan vetureita 10 miljoonalla. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan veturiyrityksen ekosysteemiä yhteensä 50 miljoonalla eurolla ja haastajaluokan veturien ekosysteemiä 20 miljoonalla.

Kuva: Ponsse EPec

Rahoitusta saavista oululainen Bittiumin Seamless and Secure Connectivity (saumaton ja tietoturvallinen liitettävyys) -hankkeessa kehitetään yhdessä ekosysteemin kanssa tulevaisuuden saumatonta, päästä-päähän ulottuvaa tietoturvallista liitettävyyttä ja viestintää.

Taajuusmuuttajia Vaasassa kehittävän Danfossin ’Fossil Free Future’ (Fossiilivapaa tulevaisuus) -ohjelmassa rakennetaan innovatiivisia fossiilivapaita ratkaisuja, joiden ansiosta teollisuudessa ja liikenteessä tarvittavan energian tuotannosta ja kulutuksesta tehdään älykästä, vastuullista ja tehokasta. Konecranesin Zero4-projektin visiona on puolestaan hankkeessaan digitalisoitu materiaalivirran hallinta, jossa automaatio, ekotehokkuus sekä työntekijät ovat tuottavuuskehityksen keskeiset tekijät.

Omassa veturiohjelmassaan Ponsse ja sen tytäryhtiö Epecin  tavoitteena on veturirahoituksella etsiä ratkaisuja liikkuvien työkoneiden merkittäviin päästövähennyksiin, pienentää koneiden energiankulutusta ja parantaa tuottavuutta. Tärkeässä osassa ohjelmaa ovat myös esimerkiksi kuljettajan työolojen helpottaminen avustavien toimintojen ja automaation avulla.

Yritykset aikovat investoida lähivuosina liikkuvien työkoneiden kestävän kehityksen Forward’27-ohjelmaan yli 25 miljoonaa euroa. Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kailan mukaan tärkeässä roolissa on myös ekosysteemiin muodostuva yritysten ja yhteistyökumppanien joukko.

Lääketehdas Orion käynnistää Business Finlandin rahoituksen avulla uuden Vetuiro-hankkeen, jonka avulla on tarkoitus rakentaa Suomeen uniikki dataa ja tekoälyä hyödyntävä virtuaalinen lääkealan tutkimusekosysteemi yhdessä alueen muiden yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen kanssa.

Ja lisää on tulossa, sillä Business Finland kertoo käynnistävänsä jo seuraavan veturiyritysten haastekilpailun kuluvan kevään aikana.

Lisää: Business Finlandin veturi-yritykset ja -hankkeet (LINKKI).

Kuvituskuva: Konecranes

Päivitetty