Startupit panostivat tutkimukseen – kvanttiyritys kiinnosti

Teknologian tutkimuslaitos VTT-lähtöiset yritykset keräsivät lähes kymmenyksen Suomen startup-kenttään sijoitetusta kaikesta pääomarahoituksesta. Viime vuonna startupien keräämä rahoitus nousi uuteen ennätyslukemaan 1,8 miljardiin euroon, joka viestii laajemminkin suomalaisten startupien tutkimuksen ja kehittämisen voimistumisesta.

Suomalaiset startup-yritykset houkuttelevat pääomasijoituksia kiihtyvällä tahdilla. Tiedelähtöisten yritysten osuus on koko ajan startup-kentässä entistä merkittävämpi. Vuosina 2013–2022 suomalaisten startup-yrityksen pääomarahoituksesta 8,2 prosenttia kohdistui VTT:n irronneisiin spin-off-yrityksiin.

VTT:n selvityksen mukaan nämä 35 yritystä keräsivät viimeisten kymmenen vuoden aikana yhteensä 526 miljoonaa euroa sijoituksia. Ja tästä viime vuonna VTT-lähtöisiin yrityksiin kohdistui 165 miljoonaa euroa eli lähes kymmenen prosenttia 1,8 miljardin kokonaismäärästä. Suurimmat sijoitukset keräsivät esimerkiksi Espoossa kvanttitietokoneita kehittävä IQM (123 miljoonaa euroa), kananmunan valkuaista bioreaktorissa tuottava OnegoBio (10 miljoonaa euroa) ja hiilidioksidista ravintoproteiinin tuotantoa kehittävä Solar Foods (10 miljoonaa euroa).

Myös Aalto-yliopistosta ja Helsingin yliopistosta on syntynyt lukuisia merkittävässä kasvussa olevia tiedelähtöisiä startup-yrityksiä. Viime vuonna eniten rahoitusta keränneistä yrityksistä Aalto-yliopistosta on lähtöisin satelliittiteknologiayritys Iceye (120 miljoonaa euroa) sekä edellä mainittu IQM, jonka teknologia perustuu VTT:n ohella Aalto-yliopistossa tehtyyn tutkimukseen.

”Spin-off-yritysten perustamisessa tähtäämme suuren lukumäärän sijasta yrityksen korkeaan laatuun ja kykyyn tähdätä merkittävälle kansainvälisen kasvun polulle. Nyt lähestymme vaihetta, jossa ensimmäiset, kuten Spinnova ja Infinited Fiber Company, ovat kasvamassa globaaleiksi kasvuyrityksiksi”, kertoo VTT LaunchPad -yrityshautomoa johtava Lotta Partanen.

VTT pyrkii saamaan tutkimustyöllään aikaan maailmanlaajuista vaikuttavuutta luomalla globaaleja haasteita ratkaisevia innovaatioita. Vaikuttavuus syntyy, kun tieteellinen läpimurto pystytään kehittämään skaalautuvaksi liiketoiminnaksi. VTT LaunchPad -yrityshautomo kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa rahoituskelpoisiksi yrityksiksi, jotka luovat aivan uudenlaisia tapoja esimerkiksi valmistaa materiaaleja, kierrättää raaka-aineita, tuottaa ruokaa tai ohjata teollisuuden prosesseja.

Pääomasijoitusyhtiö Tesin joulukuussa julkaiseman selvityksen mukaan suomalaiset syväteknologian (deep tech) yritykset kasvavat, mutta varsinkin myöhemmän kasvuvaiheen rahoituskierrosten kokoaminen on haastavaa. Heidän tutkimuksessa nostetaan myös esille huoli, että Suomeen syntyvien uusien deep tech -yritysten ei ole kasvanut.

Tiedelähtöisten startupien polku kansainvälisiksi kasvuyrityksiksi on tyypillisesti hyvin pitkä ja vaatii merkittävästi pääomia. Näiden yritysten vaikutus yhteiskuntaan on kuitenkin huomattava. Siinä myös Business Finlandin rahoituksella on merkittävä rooli uusien tutkimusideoiden hyödyntämismahdollisuuksien selvittämisessä ja kaupallistamista tukevan soveltavan tutkimuksen tekemisessä.

Ja jos Suomesta pystytään tekemään houkutteleva ja saada tänne merkittävästi nykyistä enemmän ulkomaisia eritysosaajia, niin startup-sektorista voi kasvaa Suomen elinkeinorakennetta täydentävä uusi tukijalka, joka toisi mukanaan työpaikkoja ja verotuloja.  Nykyisin  Suomen startup-yhteisöön kuuluu 180 yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on tällä hetkellä lähes viisi miljardia euroa.

Kuvituskuva: VTT