Nokian verkkomyynti kasvoi – miljardi euroa tutkimukseen

Nokia kasvatti alkuvuonna liikevaihtoaan lähes 5,9 miljardiin euroon. Kovasta kasvusta huolimatta kannattavuus laski vuoden takaiseen erityisesti Aasian kännykkäverkkojen tiukentuneesta hintatason ja teknologia-yksikön vähentyneiden lisensointitulojen takia. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen yritys laittoi alkuvuonna edelleen runsaat miljardi euroa.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi alkuvuonna 13 prosenttia 5859 miljoonaan euroon. Erityisesti 5G-teknologian käyttöönotto Intiassa kiihtyi, joka kompensoi investointien hidastumista Pohjois-Amerikassa.  Hintataso oli kuitenkin tiukempi ja tilauksien jaksottuneita, joten kannattavuudessa on Nokian mukaan eroa ensimmäisen ja toisen vuosipuoliskon välillä. Ensimmäisen neljänneksen voitto laski alkuvuonna  viime vuodesta 18 prosenttia 479 miljoonaan euroon.

Yritysasiakasliiketoiminnan hyvä vauhti jatkui liikevaihdon kasvaessa 62 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Myönteinen kehitys jatkuu sekä internet-toimijoiden osalta että yksityisissä langattomissa verkoissa. Yritys odottaa vahvaa kaksinumeroista kasvua koko vuonna.

’’Lanseerasimme ensimmäisellä vuosineljänneksellä myös markkinoiden johtavan optisten verkkojen PSE-6s-piirisarjan sekä pienikokoiset AirScale Habrok, joka on uusin 5G Massive MIMO -radiotuoteperheemme ja perustuu uuden sukupolven ReefShark-järjestelmäpiireihin’’, kehui tuotekehityksen saavutuksia Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark (kuvassa).

Nokian pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi kolme prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Sen sijaan lisensointia tekevä teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 22 prosenttia.  Ryhmän lasku juontui Nokian mukaan pitkälti siitä, että yksi pitkäaikainen lisenssi ei tuonutkaan enää tuloja. Käynnissä on parikin lisenssikiistaa kiinalaisten kännykkävalmistajien kanssa.

Lisää rahaa Nokia laittoi tutkimukseen alkuvuonna kolme prosenttia enemmän eli hieman yli miljardi euroa. Nokia uskoo myös, että Teknologia-liiketoimintaryhmä palaisi 1,4–1,5 miljardin euron vuosittaisen liikevaihdon tasolle. Koko vuoden liikevaihdon arvioksi Nokia antoi tulosjulkistuksen yhteydessä  24,6–26,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaaliksi 11,5–14,0 prosenttia.

’’Olemme hyvässä vauhdissa saavuttaaksemme kasvutavoitteemme myös tänä vuonna ja vuoden 2023 näkymät pysyvät ennallaan. Odotamme kuitenkin kannattavuuden painottuvan enemmän toiselle vuosipuoliskolle’’, viesti Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark tulostiedotteessa.

Lisää: Nokian 1-3/2023 -tulosdokumentit (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokian Quillion-piiri.