Uusi pintaliitoslinja rakennuselektroniikan valmistamiseen

Oulusta maailmalle ponnistanut Ouman vahvistaa tuotantoaan Viron Kuressaaren tehtaallaan Yamahan pintaliitoskoneilla. Uusi 1,5 miljoonan euron tuotantolinja nostaa yhtiön tuotantokapasiteettia puolella. Viron lisäksi pieni osa tuotannosta tehdään yrityksen Kempeleen tuotantotiloissa.

Oulussa vuonna 1988 perustettu Ouman juhlii tänään uuden tuotantolinjan avajaisia tehtaallaan Viron Kuressaaressa. Yritys valmistaa rakennusautomaatioon liittyvää elektroniikkaa ja järjestelmiä. Toiminta alkoi aikanaan analogisten puhelinverkkojen ns. robottipuhelimilla.

Ouman on kasvanut markkinoilla erityisesti rakennusten energiaoptimoinnin seurauksena. Yhtiön rakennusautomaatioliiketoiminnan liikevaihdossa kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 30 prosenttia. Vuonna 2022 koko konsernin liikevaihto kasvoi 15 prosenttia 45 miljoonaan euroon.

Uusi Yamaha Roboticsin pintaliitosladontalinja Viron Kurenniemen tehtaalla.

”Uusi linjasto tulee tarpeeseen. Energiakriisi on lisännyt rajusti meidän tuotteiden myyntiä, ja olemme joutuneet jo jonkin aikaa ostamaan piirilevyjen tuotantoa muualta. Nyt on hienoa saada kaikki oman katon alle”, sanoo Ouman Groupin toimitusjohtaja Matti Lipsanen.

Kuressaaren tehtaan uusi Yamaha Roboticsin konenäön avulla voidaan SMT-komponentit oikeille paikoilleen piirilevylle ja juottaa ne kiinni. Ladontanopeus on 95 000 tunnissa eli se kykenee kiinnittämään piirilevyihin 26 komponenttia sekunnissa.

Kuressaaren tehtailla tarvitaan pintaliitoslinjojen lisäksi myös manuaalista työtä.

”Robotit tekevät liitokset niin pitkälle kuin mahdollista, ja loput tehdään käsin. Kaikki meidän yksikkösäätimet ja järjestelmätuotteet sisältävät piirilevyjä, joten kyse on todella keskeisestä tuotannon vaiheesta”, Ouman Estonian toimitusjohtaja Erik Keerberg sanoo.

Kurenniemen tehtaalla on entuudestaan kaksi SMT-linjaa, joiden yhteenlaskettu ladontanopeus on noin 45 000 komponenttia tunnissa. Jatkossa toista vanhaa linjaa voidaan käyttää enemmän tuotekehityksen projekteissa.

Uuden tuotantolinjan avajaisiin osallistuvat tänään Oumanin nykyisen omistajan, ruotsalaisen Engströmgruppenin hallituksen puheenjohtaja Fabian Hielte ja yhtiön toimitusjohtaja Alexander Helm. Tilaisuutta juhlistavat myös Viron oikeusministeri Kalle Laanet ja Kuressaaren kaupungin edustajat.

Ouman perusti tehtaan Saaremaalla sijaitsevaan Kuressaareen vuonna 1998, jolloin työntekijöitä oli 12, nyt heitä on noin 200. Kaikkiaan yrityksellä on  275 henkilöä Viron ja Kempeleen lisäksi aluepisteissään Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö valmistaa vuosittain lähes puolitoista miljoonaa LVI-säädintuotetta, joista suurin osa valmistuvat juuri Viron tehtaalla. Lisäksi yritys tarjoaa suunnittelu- ja tuotevalmistusta myös muille valmistajille OEM/ODM-palveluna.

Kuvat: Ouman