Taitaja 2023: Vuoden elektroniikkataitajat saatiin selville

Espoossa tänään päättyneiden Taitaja 2023 -kisojen elektroniikan ja robotiikan ykköstilan vei Aaro Ahonen ja hopeaa sai Anttu Höysniemi, molemmat Omniasta. Kolmanneksi tuli  Kouvolan Ammattiopisto Edukosta Samu Yrjönen. Espoossa kisasivat heidän lisäkseen monet muutkin alan tulevat taitajat omilla ammattialueillaan tekniikasta perinteisempiin palvelutehtäviin asti.

Espoon Taitaja 2023 -kisassa elektroniikan ja robotiikan kilpailijoiden tehtävänä oli rakentaa pienikokoinen robotti ja toteuttaa sen avulla erilaisdia liikkuvia sovelluksia. Sitä ohjattiin Arduino mikro-ohjainkortilla ja erilaisin anturein.  Taitaja2023-tapahtumassa nähtiin Robottielektroniikan lisäksi lähes viittäkymmentä muutakin kilpailulajia.

Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Teemat läpileikkaavat tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähtiin  ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus.

Espoossa järjestetty Taitaja -kisa on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana uusille ammattilaisille. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu järjestettiin Suomessa jo vuonna 1988.

SM-tason osaamismitaleista kamppaili Espoossa noin 370 ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa nuorta ja mitalit jaettiin 47 lajissa, joista viisi oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. Tapahtuma järjestettiin 8.–11.5.2023 Espoon Tapiolan urheilupuistossa, mutta osa lajeista kilpailtiin Omnian Suomenojan toimipaikassa, Salpauksessa Lahdessa, Keudassa Järvenpäässä ja Stadin AO:ssa Helsingissä.

Espoon tapahtuman päävastuullinen järjestäjä oli koulutuskuntayhtymä Omnia. Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimi Ammattiopisto Live ja tapahtuman taustaorganisaationa Skills Finland ry,  joka valmentaa eri vuorovuosin joukkueet kansainvälisiin WorldSkills– ja EuroSkills-kilpailuihin sekä neljän vuoden välein erityistä tukea tarvitsevien International Abilympics -kilpailuihin.

Kuvituskuva: Elektroniikan ja robotiikan voittajat palkintojakotilaisuuden Youtube-videolla 11.5.2023  (LINKKI) sekä elektroniikka ja robotiikka -osuuden tulokset (LINKKI).