Suomalaista IoT-osaamista kiekon MM-kisoihin

Uusi kävijävirtoja ennustava palvelu lanseerataan Tampereella huomenna perjantaina alkavien jääkiekon MM-kisojen yhteydessä. Uusi kaupungin Pulssi-sovellus rakentuu Wapicen tekoälyosaamiseen ja  IoT-Ticket-palveluun. Yritys kokeili tekniikkaa ensimmäisen kerran jo viime vuonna järjestettyjen MM-kisojen yhteydessä.

Vuosi sitten MM-kisojen aikaan Wapice keräsi kevyen liikenteen väyliltä anonyymia dataa ihmisvirtojen liikkeistä, joka  auttoi ymmärtämään kisakävijöiden reittivalintoja ja mahdollisia ruuhkakohtia matkan varrella. Wapice teki yhteistyötä kokeilussa Signifyn, Edzcomin, NVIDIAn ja Node Solutionsin kanssa. Nyt uutta Tampereen Pulssi -palvelua pilotoidaan huomenna Tampereella Nokia Arenan ympäristössä alkavien jääkiekon MM-kisojen yhteydessä.

Tampereen Pulssi -palvelun karttanäkymä kertoo liikevirtojen voimakkuuden eri väreillä.

Pulssi tarjoaa ennusteita jo kisojen aikaan. Lisäsi saatu palaute edesauttaa palvelun jatkokehitystyötä. Pilottivaiheessa dataa kerätään keskustan liikennekameroista, sääennusteesta ja keruussa huomioidaan myös muun muassa viikonpäivät, juhlapyhät sekä Nokia Arenan tapahtumat. Teknisesti palvelu toimii niin, että se kerää dataa eri lähteistä, ja rakentaa sen pohjalta ennusteen kävijävirroista kuukaudeksi eteenpäin, sääennusteen tapaan.

Uusi Pulssi hyödyntää Tampereen kaupungin IoT-alustan kerättyä anonymisoitua tietoa, jossa tarkastelussa eivät ole yksittäiset ihmiset vaan laajemmat liikevirrat.  IoT-alusta pohjautuu Wapicen IoT-Ticket-palveluun, koska  yrityksellä on kymmenen vuoden yhteistyösopimus Tampereen kaupungin IoT-ratkaisujen kehittämisessä.

Pilotoitava Pulssi-sovellus näyttää käyttäjille karttanäkymän, jonka avulla voi seurata liikevirtoja tunnin tarkkuudella. Liikevirran voimakkuutta kuvataan niin, että katuosuuden väri muuttuu vihreästä ensin keltaiseksi ja sitten punaiseksi ennustetun liikevirran mukaan.

Kiekkokävijöiden ja alueen yritysten lisäksi Pulssista hyötyvät kaikki muut, jotka tekevät ennakoivaa työsuunnittelua, kuten turvallisuus-, tuki- ja ylläpitopalveluita. Myös tavalliset tamperelaiset ja eri tapahtumaan tulevat voivat nähdä Pulssista tapahtumien aikaiset ruuhka-alueet ja huomioida ne jo etukäteen, kun he suunnittelevat liikkumistaan.

’’Tulevaisuudessa ennustetieto voi tukea myös kiinteistö- ja kaupunkisuunnittelua, turvallisuus- ja hätätilanteisiin varautumista sekä liikenteen hallintaa. Lisäksi ennustetieto mahdollistaisi kohdennetumpaa markkinointia ja tapahtumasuunnittelua’’, kertoo Wapice Oy:n tekoälyalueesta vastaava Mickey Shroff.  Lisäksi näin talven jäljiltä kaupunkiympäristön kunnossapitoa, kuten hiekoitusta, voidaan myös suunnitella täsmällisemmin ennustetiedon avulla.

Tampereen Pulssia voi hyödyntää verkosta ladattavalla kännykän tai tabletin Tampere.Finland-mobiilisovelluksella sekä normaaliselaimeilla. Kännykkään sovelluksen voi ladata maksutta Android-laitteisiin Googlen Playsta ja Applen ios-laitteisiin App Storesta.