CCW23: Nokia hyvin esillä drone-ratkaisullaan

Uusin viestintä- ja drone-tekniikka tulee hyödyntämään entistä enemmän viranomaisia, arvioitiin Helsingin messukeskuksessa eilen alkaneessa  CCW23-tapahtumassa. Tarjolla oli kansainvälisten yritysten lisäksi monia suomalaisen kriittisen viestinnän yrityksiä ja osaajia. 

Kolmipäiväinen Critical Communications World CCW 2023 -konferenssi käsittelee laajalti kriittisen viestinnän digiturvallisuutta, turvallisuusviranomaisten viestintätekniikoita ja huoltovarmuutta. Laajan kongressiosuuden lisäksi mukana on runsaasti kansainvälisiä ja suomalaisia alan yrityksiä tuotteineen.

Amit Shah esitteli Nokian uutta  hallintajärjestelmää. joka sopii esimerkiksi kriittisten kännyköiden hallintaan sekä yhteyksien testaamiseen.

Nokia esitteli osastollaan uutta drone-verkkoratkaisuaan, joka voi toimia niin LTE- kuin uusimmassa 5G-verkossa. Yhtiö kertoi myös toimittavansa belgialaiselle teleoperaattorille 70 messuilla esillä olevan kaltaista Drone-in-a-Box (DiaB) -yksikköä. Ne pystyvät esimerkiksi onnettomuustilanteessa keräämään tietoja välittömästi hätäpuhelun jälkeen. Tekoälyn ja teräväpiirto- ja lämpökameroin drone pystyy lähettämään nopeasti matkapuhelinverkon kautta reaaliaikaista ilmakuvaa ja antamaan tilannekuvan ensiapuryhmien käyttöön.

Instan Blue Aware tilannekuvajärjestelmää, joka pystyi yhdistämään dronelta tulevaa videokuvaa muuhun tilannetietoon.

Nokian osastolla esitettiin myös IoT- ja kännykkäverkkojen hallintaa.  Siinä Android-puhelimeen asennettiin sovellusohjelma, jonka avulla puhelin pystyy valvomaan oman tietoliikenneyhteytensä laatua sekä sijaintitietoja sekä välittämään ne valvontaohjelmistolle.

Puhelimelle voi määritellä maantieteellisen sallitun käyttöalueen, joka ulkopuolella se lukkiutuu ja järjestelmä välittää tästä hälytyksen. Järjestelmällä voi myös etälukita puhelimen tai pyyhkiä siinä olevat tiedot jos puhelin esimerkiksi varastetaan.

Motorola Solutionsin osastolla verkkoon kytketyn poliisiauton takakontin pohja oli täynnä tietoliikenne- ja IoT-tekniikkaa.

Tamperelainen Insta esitteli osastollaan pelastustoimelle ja teollisuussovelluksiin kehitettyä Insta Blue Aware tilannekuvajärjestelmää, joka pystyi yhdistämään reaaliaikaista dronelta tulevaa esimerkiksi Nokian ratkaisun kautta videokuvaa muuhun tilannetietoon.

Järjestelmästä saatava paikkatiedot voidaan yhdistää myös  omista lähteistä ja julkisesti vapaasti saatavista lähteistä, kuten vaikka julkisten liikennevälineiden sijaintitiedot ja hälytystiedot.

Motorolan lisäksi monet esillä olleet ajoneuvoihin toteutetut viestintäratkaisut käyttivät ajoneuvo-olosuhteisiin sovitettuun PC-tekniikkaa. Esimerkiksi suomalainen Sunit esitteli osastollaan DIN-kokoista autoihin tarkoitettua F-sarjan tietokonettaan. Se voidaan 1-DIN kokoiseen autoradion tai muun lisälaitteen paikkaan. Siitä on useita eri tehoisia versioita, jossa voi käyttää Windows 10- tai Ubuntun Linux-käyttöjärjestelmiä.

Suomalainen Sunit myy autojen 1DIN -paikkaan sopivia tietokoneita.

Tapahtumaan kuului myös laaja seminaariosuus, jossa valtiollisen Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki (kuvassa oikealla)  kertoi, miksi kriittisen tietoliikenteen tekniikka kehittyy nyt ennätyksellisen nopeasti.

Kehityksen vauhtiin tosin vaikuttaa yhteistyö useiden tahojen kanssa, jotta, tekniikka saadaan toimimaan ja tuottamaan parhaiten hyödyntäviä palveluita. Taustana on, että valtion erillisyhtiö Erillisverkot on siirtymässä Tetra-pohjaisesta Virve-verkosta kakkosversiossa uudempien teknologioiden, kuten 4G LTE-verkkojen ja kiinteiden kuituyhteyksien päälle.

Niissä Erillisverkot käyttää multicast-tekniikkaa reaaliaikainen videokuvan siirtoon silloin kun sama videokuva pitää välittää usealle toimijalle. Ratkaisu vaikutti toimivan hyvin messuilla esillä olleessa pelastuslaitoksen johtoautossa.

Erillisverkot tekee uuden Virve 2 -verkon kanssa yhteistyötä Elisan ja Ericssonin kanssa. Silti nykyinen Tetra-järjestelmäkin tulee toimimaan edelleen uusien ratkaisuiden rinnalla pitkän aikaa tapahtumassa viestitettiin. Erillisverkkojen Timo Lehtimäki antoikin paikalla oleville alan johtajille johtamisohjeen: Jätä tekniikka niille ihmisille, jotka osaavat tekniikan, ja keskity hoitamaan eri osapuolten toimivaa yhteistyötä.

Seuraavan kerran Critical Communication World 2024 -kongressi järjestetään  Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa 14.-16. toukokuuta 2024.

Lisää: Critical Communication World 2023, Helsinki (LINKKI), näytteilleasettajat (LINKKI) ja tuotteet (LINKKI).