Koteihin pian 40 gigan kuituyhteydet ja vielä lisääkin

Valokuituyhtiö Lounea kertoo aloittavansa 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset vielä tämän vuoden aikana. Alkuvuoden testeissä kuitu kotiin verkossa saavutettiin jo ennätyksellinen 42 gigan nopeus. Tämä on yhtiön mukaan tiettävästi maailman nopein kodin laajakaistayhteys. Ja lisää on tulossa yhtiössä luvataan.

Teknologiajohtaja Riku Päärni, Lounea

Valokuituyhtiö Lounea kertoi alkuvuonna aloittaneensa jo ensimmäisenä Suomessa kehityspolun kohti uudentyyppisiä 50GPON kuitu kotiin -verkkoja. Nyt Lounea kertoo aloittavansa 40 gigan kodin yhteyksien toimitukset vielä tämän vuoden aikana.

’’Nykyisin kotien tyypillinen valinta valokuitulaajakaistalle on gigabitin nopeus ja kysyntä kasvaa myös suurempien nopeuksien osalta, kertoo Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni.  Hänen mukaansa ei olla silti lähelläkään vielä itse valokuidun maksimisuorituskykyä, joka on vähintään satoja tuhansia kertoja suurempi.

Lounea on Päärnin mukaan tehnyt kuluvan vuoden aikana merkittäviä tiedonsiirtokapasiteetin investointeja myös valtakunnallisissa runkoverkoissamme, joka mahdollistaa meille joustavan kapasiteetin hallinnan aina useisiin terabitteihin asti.

’’Meillä on edellytykset toteuttaa vaikka 100 gigan asiakasyhteyksiä heti kun asiakkaan tiedonsiirtotarpeet sitä edellyttävät’’, hän jatkaa. Lounean vuonna 2021 julkaisema 10 gigan ja nyt 40 gigan laajakaista ovat saatavilla Päärnin mukaan vasta yrityksen itsensä rakentamissa ja toteuttamissa valokuituverkoissa.

Yhtiön palvelutarjoomaa Avoimessa Kuidussa rajoittaa toisen osapuolen valokuituverkko sekä kolmannen osapuolen teknologia ja päätökset siitä, mitä nopeuksia palveluntarjoajat voivat verkossa asiakkaille tarjota.

Lounea on rakentanut valokuituverkkoja yli 15 vuoden ajan ja investoinut vuoden 2010 jälkeen valokuituverkkoihin noin 150 miljoonaa euroa. Tänä vuonna yhtiö rakentaa kuituverkkoja muun muassa Ilmajoelle, Hattulaan, Joensuuhun, Jyväskylään, Kokkolaan, Laukaalle, Lappeenrantaan, Muurameen, Lahteen, Seinäjoelle, Tamperelle, Nokialle, Ouluun ja Vaasaan.

Lounean lisäksi voimallisesti valokuituverkkoihin panostaa kuituyhtiö Valoo, joka kertoi vuoden lopulla investoivansa satoja miljoonia Suomen verkkoonsa. Yhtiö hyödyntää verkon yhdistämisessä Nokian toimittamia kuituliityntäsolmuja ja Altiplano-ohjaintekniikkaa.  XGS-PON-ratkaisu perustuu Nokian kehittämään Quillion-piirisarjaan.

Valoo kertoo rakentavansa jo tänä vuonna kymmeniä tuhansia uusia valokuituliittymiä eri puolilla Suomea. Työsarkaa Valoon ja Lounean lisäksi riittää edelleen muiden kuituoperaattorien kanssa, sillä valokuitua on Suomessa rakennettu vasta alle puolet siitä, mitä Ruotsissa on käytössä.

Traficomin uusimman tilaston (LINKKI) mukaan vuoden 2022 lopussa valokuituyhteys oli saatavilla jo yli puoleen suomalaisista kotitalouksista. Latausnopeudeltaan vähintään  yhden gigan yhteyksiä oli saatavilla 65 prosenttiin kotitalouksista.