Uimavesien lämpötilapalvelu on käytännön IoT-tekniikkaa

Kesäiset rantakelit ovat pian täällä, mutta mikä on veden lämpötila tutulla uimarannalla. Siihen tarjoaa lähes reaaliaikaisen tiedon uusin IoT-tekniikka lämpötila-antureineen 28 rannalla pääkaupunkiseuduilla. Saman tekniikan toivoisi laajenevan myös muualle Suomeen monine uusine toimintoineen.

Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin puolen tunnin välein vuoden ympäri. Mittaustiedot julkaistaan sivuston lisäksi avoimena datana kenen tahansa kiinnostuneen käyttöön. Tietoa meriveden lämpötiloista jaetaan nettipalvelun lisäksi eri kaupunginosien omissa sosiaalisen median ryhmissä.

Tietokoneen nettisivun lisäksi tiedot ovat katsottavissa mobiililaitteilla.

Uimarantasensorit (UiRaS) ovat innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kesällä 2020 käynnistämä kokeilu, jossa halutaan testata, kuinka edulliset IoT-anturit suoriutuvat lämpötilan mittauksesta.

Niitä hyödynnetään kesän lisäksi myös talvella. Vauhdikkainta käyttö on kuitenkin kesällä uintikauden alussa, jolloin sivustolla on ollut enimmillään 30 000 kävijää viikossa mutta tuhansia myös talvikaudellakin.

Uimareiden lisäksi lämpötilatietoa hyödyntävät melojat, avantouimarit sekä meripelastuksen ammattilaiset.

Poijuissa kelluvat anturit ovat tällä hetkellä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöntutkijoiden ylläpitämiä. Forum Virium huolehtii lisäksi laitureille ja uimaportaisiin on asennettu anturielementeistä, joiden asennuksia pyritään tulevaisuudessa lisäämään uimarantojen merkkipoijuihin.

Lämpötilan lisäksi palveluun on toivottu tietoa myös meriveden levätilanteesta, joka olisikin hyvä lisä uimareille mutta myös muille tiedon käyttäjille. Toimintoa mietitään, mutta eritysasiantuntija Aapo Rista Forum Virium mukaan lämpötilatiedon laatua pyritään  ensin parantamaan jo lähiaikoina.

Lisää: Lämpötilat eri uimarannoilla (LINKKI) ja palvelun IoT-tietosivusto (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock/UT