Apple luottaa uusimpiin M2-suorittimiin – Vision Pro ja Mac Pro

Apple esitteli eilen illalla Kalifornian WWDC23-kehittäjäkokouksessa uusittujen tuoteversioiden lisäksi ammattilaisille suunnatun uuden Mac Pro-tietokoneen ja odotetut Vision Pro -virtuaalilasit. Uutuuksien perustana on yrityksen tehokkaimmat M2- ja M2 Ultra -sarjan suorittimet.

Eniten Applelta odotettiin astumista virtuaalitodellisuusmaailmaan omalla Vision Pro AR-visiirillään. Uutuus sisältää luksusmalliset AR-lasit ja VisionOS-käyttöjärjestelmän. Järjestelmässä hyödynnetään langatonta yhteyttä Mac-tietokoneisiin sekä Applen omia M2- ja R1-piirejä. Kahden tunnin käyttöajan antava sähkö tuodaan langallisesti käyttäjän taskuun sijoitettavan akun avulla.

Langattoman laite saa sähkönsä pienestä kaapeliin kytketystä akusta, jonka käyttäjä voi sijoittaa vaikka taskuun. Käyttöajaksi ilmoitetaan kaksi tuntia.

AR-silmikossa on suoritinvoiman lisäksi kaksi tarkkaa MicroOled-näyttöä, joiden tarkkuus on 23 miljoonaa pikseliä.  Lisäksi laitteessa on useita kameroita ja antureita, joiden avulla voidaan luoda virtuaaliset ilmassa leijailevat näytöt ja sormiohjaus. Erikoisuutena on säädin, jonka avulla käyttäjä voi avata suljetun AR-näkymää myös läpinäkymiseen reaalimaailmaan. Laite voidaan myös automatisoida, jolloin vierelle tullut ihminen näkyy näytöllä muun sovelluksen ohella. Myös käyttäjän silmät voidaan heijastaa silmikoiden etuosaan muille ihmisille.

Apple kuvasi eilen silmikkouutuuttaan pitkällä Applen uusien innovaatioiden kavalkaadina alkaen ensimmäisestä hiiriohjatusta Macintoshista rullaohjaimella toimiviin musiikkisoittimiin ja kosketusohjattuun iPhoneen. Julkistustilaisuudessa kerrottiin Vision Pro AR-lasien  saapuvat myyntiin Yhdysvalloissa ensi vuoden alussa 3500 dollarin hintaan. Sovelluskehittäjille uutuudet ovat tarjolla hetimiten.

Apple Vision Pro:ssa käytetään yrityksen itsensä suunnittelemaa M2-suoritinta ja R1-erikoispiiriä.

Virtuaalilasien lisäksi Apple julkisti uutuusversioita kannettavista Maceista ja muista vakiotuotteistaan sekä viimeisimmät OS-versionsa. Ammattilaisittain uutuuksista tärkein varmaan oli uusi Mac Pro-tietokone, joka tulee tarjolle  tornikotelon lisäksi laitekehikkoon asennettavana versiona.

Uudessa Mac Pro -koneessa on yrityksen itsensä suunnittelema ja tehokkain M2 Ultra-monisiruprosessori, joka koostuu kahdesta M2 Max –sirusta yhdistettynä 192 gigamuistin kanssa yhdeksi piirimoduuliksi. Apple julkisti myös uuden version M2-prosessoria hyödyntävä Mac Studio-pöytäkoneestaan.

Nopeassa M2 Ultra-piirimoduulissa hyödynnetään kahden sirun lisäksi UltraFusion-liitäntätekniikkaa, joka yhdistää yli 10,000 erillissignaalia ja tarjoaa yli 2,5 terabitin sekuntinopeuden.  Varsinaiset piirit on tehty viiden nanometrin prosessilla ja niissä on 134 miljardia transistoritoimintoa sekä 24 suoritinydintä, 76 grafiikkaydintä ja 32 ytimen Neural-tekoälylaskin. Piirit tukevat 192 gigatavun muistiväylää 800 Gb/s:n kaistalla.

Lisää: Applen uutuuksien WWDC23-julkistustilaisuus 6.6.2023 Youtube-videona (LINKKI), tuotetiedot M2 Ultra -suoritin (LINKKI), Mac Pro -tietokone (LINKKI) ja Vision Pro-lasit (LINKKI).

Kuvat: Apple