Aurinko- ja tuulisäälle uusi ennustepalvelu nettiin

Uusi Ilmatieteen laitoksen aurinko- ja tuulivoimaennuste kertoo, kuinka paljon aurinko ja tuuli tuottavat sähköä lähivuorokausina kilowattitunteina. Ennuste on käytettävissä maksutta Ilmatieteen laitoksen verkkosivustolla nettiselaimen avulla.

’’Koska aurinkopaneelien hyötysuhde riippuu säteilymäärän lisäksi niiden lämpötilasta, lasketa

an tämän jälkeen säteily-, lämpötila- ja tuulitiedoista kyseisen hetken sääoloja vastaava hyötysuhde”, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors.

Ennusteen aurinkovoimalaksi on oletettu etelään suunnattu nimellisteholtaan yhden kilowattipiikin voimala, joka on asennettu 30 asteen kulmaan vaakatasosta. Nimellisteho on valittu, jotta ennuste on helppo muuntaa: samansuuntainen viiden kilowattipiikin voimala tuottaa viisinkertaisen tehon ennusteeseen verrattuna.

Aurinkovoimaennuste antaa sähköntuotannon määrän kullekin paikkakunnalle. Kuvassa Helsingin tilanne lähipäiville.

Tuulivoimaennuste ennustaa puolestaan Suomen tuulivoimaloiden yhteenlasketun sähköntuotannon lähivuorokausien aikana. Tuulivoimaennuste kattaa koko Suomen.

”Ennuste saadaan yhdistämällä ennustettuja tuulitietoja Suomen tuulivoimaloiden sijaintitietoihin. Lisäksi laskennassa hyödynnetään tietoja kunkin tiedossa olevan tuulivoimalan napakorkeudesta ja tehokäyrästä”, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Lindfors.

Ilmatieteen laitoksen aurinko- ja tuulivoimaennusteet perustuvat yhteispohjoismaiseen MetCoOp-säänennustusjärjestelmän tuottamiin säätietoihin. Ennusteissa käytettyjä menetelmiä on kehitetty Strategisen tutkimuksen neuvoston, Suomen Akatemian, Nesslingin säätiön ja Business Finlandin rahoittamissa projekteissa.

Lisää: Ilmatieteen laitoksen aurinko- ja tuulivoimaennuste (LINKKI)

Kuvituskuva: Adobe Stock/ Ilmatieteen laitos