Vantaalle rakentuu vauhdilla uusi tehoelektroniikkatehdas

Sähkön varasyöttöjärjestelmiä ja energiavarastoja valmistava Eaton rakentaa vauhdilla uutta tehdastaan Vantaan Tuupakkaan, Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyville. Entiset Espoon Koskelossa sijaitsevat toiminnot siirtyvät yrityksen mukaan uusiin tiloihin syksyllä. Yritys näkee uuden Suomen tehtaan vauhdittavat myös yhtiön viime vuosien hyvää kasvua.

Eatonin uusi tuotantolaitos on saavuttanut Vantaalla jo kattokorkeuden. Mittaa kiinteistöllä on yli kahden jalkapallostadionin verran, 16 500 neliömetriä. Rakentamisessa hyödynnetään lisäksi useita yrityksen omia hiilijalanjälkeä pienentäviä teknologioita sähkönjakelusta sähköautojen latausjärjestelmiin.

”Tehdasprojektimme etenee aikataulussa. Uuden tehtaan rakentumisen lisäksi myös muutto on meille iso ponnistus. Siirrymme syksyn kuluessa uusiin tiloihin, varmistaen samalla tuotantomme jatkumisen keskeytyksettä”, kertoo Eastonin Suomen tehtaanjohtaja Petri Koskinen.

Saman katon alle sijoittuvat Vantaalla tuotannon ja varastojen lisäksi kehitys- ja tutkimustoiminta, tuotehallinta, myynti ja palvelut. Uusi keskus tulee toimimaan tuotannon lisäksi Eatonin Critical Power Solutions -yksikön Euroopan pääkonttorina ja datakeskusosaamisen keskittymänä.

Vantaan tuotantolaitos tulee saavuttamaan yhtiön mukaan ensimmäisenä tehtaana sen itse asettamat kolme keskeistä ympäristötavoitetta, jotka ovat kokonaan hiilineutraali tehdas ja tuotanto, tuotanto ei käytä lainkaan vettä eikä kaatopaikkajätettä synny lainkaan. Muutenkin uuden tehtaan pitäisi olla varsin vihertävä.

”Eatonin uuden tuotantolaitoksen yhteyteen toteutetaan myös laaja maalämpökenttä, jota pystytään rakennuksen lämmittämisen lisäksi hyödyntämään rakennuksen jäähdyttämiseksi.  Myös aurinkopaneelien käyttöönotto tulee mahdolliseksi. Rakennukselle ollaan hakemassa Breeam Excellent -tason ympäristösertifikaattia”, kertoo Eatonille toimitilojen rakentamisesta vastaavan Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Esa Rautanen.

Sähköenergiatekniikan Eatonilla on jo Suomessa pitkä historia, sillä yhtiön tehoelektroniikan valmistustoiminta alkoi vuonna 1962 suomalaisen Fiskarsin toimesta.  Nykyisin yhtiöllä on Suomessa yli 300 työntekijää ja uuden tehtaan uskotaan  vauhdittavan edelleen viime vuosien hyvää kasvua. Viime vuonna Suomen yhtiön liikevaihto nousi jo ennätyslukemiin.

”Tämä investointi on Eatonilta merkittävä satsaus Suomeen, josta löytyy korkeaa osaamista. Uudella tehtaalla tullaan valmistamaan uusinta teknologiaa muun muassa varavoimaan ja energiavarastoihin”, kertoo Eatonin Suomen tehtaan johtaja Koskinen. Tehtaan tuotannosta suurin osa menee vientiin.  Laajennuksen kautta yhtiö tarvitsee edelleen lisää työvoimaa niin tuotantoon kuin kehitykseen ja myynnin tukeen.

Lisää: Aiemmat Eatonin toimintaa käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Eaton