Ensi vuoden Millennium-palkinto sai rahoituksen

Uuden hallituksen esitys Millennium-teknologiapalkinnon lopettamisesta siirtyy ainakin vuodella, sillä Tekniikan akatemia on päättänyt rahoittaa ensi vuoden  Millennium-palkinnon uusin keinoin vaikka valtio ei enää antaisikaan tukea palkintosummalle.

Uusi hallitus linjasi hallitusohjelmassaan, että valtio ei enää myönnä miljoonan euron palkintorahaa Millennium-teknologiapalkinnolle, joka on rahoitettu vuodesta 2004 asti työ- ja elinkeinoministeriön budjetista.

Esityksen takia palkintoa hallinoiva Tekniikan Akatemia -säätiö kertoo pyrkivänsä jatkossa kattamaan palkintosumman yksityisellä tai julkisella rahoituksella. Viime kädessä säätiö on valmis jopa jakamaan omaa säätiöpääomaansa palkintosumman varmistamiseksi.

Seuraava Millennium-teknologiapalkinto jaetaan säätiön mukaan suunnitellusti 30.10.2024. Tulevan palkinnon nimeämiskausi on ollut käynnissä huhtikuun alusta, ja vuoden 2024 palkinnonsaajaksi otetaan vastaan ehdotuksia organisaatioilta ja yksityishenkilöiltä lokakuun 2023 loppuun saakka.

Palkintosummaa lukuun ottamatta kaikki Millennium-teknologiapalkinnon jakamisesta aiheutuvat kulut on palkinnon perustamisesta lähtien kattanut säätiö yhdessä yritys- ja yhteisökumppaniensa kanssa. Uudessa tilanteessa Tekniikan Akatemia -säätiö aikoo kehittää myös 2024 jälkeen uuden kestävän rahoitusmallin palkintosumman keräämiseksi.

Kuvituskuva: Millennium-palkinto