Sähköverkon virtuaalilaboratorio parantaa kyberturvallisuutta

Vaasan yliopistoon on toteutettu sähköverkkojen kyberturvallisuuden virtuaalilaboratorio, jonka avulla voidaan parantaa älykkäiden sähköverkkojen ja muiden kriittisten infrastruktuurien turvallisuutta. Yliopiston hankkeissa on kehitetty myös kurssi ja ohjeistusta kyberalueen sähköverkkojen kyberturvallisuuden koulutukseen.

Professori Tero Vartiainen ja vanhempi tutkija Mike Mekkanen (edessä) tarkastelevat verkon reaaliaikasimulaattorin tuloksia.

Vaasan yliopistossa päättyi kesän alussa kaksi hanketta, jotka kehittivät älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuutta ja siihen liittyvää koulutusta. Esimerkiksi CR-DES-hankkeessa luotiin virtuaalilaboratorio, joka hyödyntää reaaliaikasimulaattoria. Laboratorion avulla voidaan mallintaa älykkäiden sähköverkkoihin liittyvien komponenttien kyberturvallisuutta reaaliaikaisesti.

’’Kyberhyökkäyksistä tulee yhä kehittyneempiä, ja siksi tutkimus- ja kehitystyötä tarvitaan, jotta esimerkiksi älykkäät sähköverkot kestäisivät hyökkäysyrityksiä ja palautuisivat nopeasti normaalitilaan hyökkäysten jälkeen’’, sanoo Vaasan yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen.

Kyberturvallisuutta voidaan simuloida laboratoriossa reaaliaikaisesti. Kehitystyössä olivat mukana Wärtsilä, ABB, Vaasan Sähkö, Wapice, Arcteq ja VASEK.  Hankkeessa testattiin yritysten tarjoamia komponentteja ja protokollia. Uusi virtuaalilaboratorio on osa Vaasan yliopiston FREESI-laboratoriokokonaisuutta ja energian ja kestävän kehityksen VEBIC-tutkimusalustaa.

’’Virtuaalilaboratorio on erityisen hyödyllinen, kun selvitetään järjestelmän kykyä puolustautua kyberhyökkäyksiltä, tunnistetaan haavoittuvuuksia ja testataan järjestelmien resilienssiä’’, tarkentaa vanhempi tutkija Mike Mekkanen Vaasan yliopistosta.

Tulevaisuuden älykkäät digiohjatut sähköverkot ovat perinteisempiä verkkoja alttiimpia kyberiskuille Älykkäissä sähköverkoissa operatiiviseen teknologiaan, kuten fyysisiin sähköverkkoihin, kytketään yhä enemmän informaatioteknologiaa. Näin voidaan tehostaa sähköverkon toimintaa ja kehittää lisää toiminnallisuuksia ja palveluja. Samalla lisääntynyt äly altistaa koko järjestelmän kyberhyökkäyksille, kuten esimerkiksi palvelunestohyökkäyksille.

Aloituskuva: Vaasan yliopiston professori Tero Vartiainen ja vanhempi tutkija Mike Mekkanen (edessä) virtuaalilaboratorion reaaliaikasimulaattorin parissa. Kuvaaja: Riikka Kalmi/Vaasan yliopisto/CC-BY.